Domare och bryggare på ölresa i Bamberg

Bildspel

Bild 1 av 18

Skål. Det blev både roliga och lärorika dagar för dom som var med på resan.

En nyfikenhet på gräddig maltighet hos några öldomare i Göteborg. Det blev starten på en nördig och trevlig resa till Franken den gångna helgen.

Det var ett gäng öldomare som började diskutera beskrivningen av frankiskt lageröl för en tid sedan och diskussionen handlade framför allt om uttrycket ”gräddig maltighet”.
Nyfikenheten blev så stor att det ledde till en resa till Bamberg och Franken. Med på resan , som gick under namnet ”Jakten på den gräddiga maltigheten”, följde utöver ett antal öldomare även ett antal bryggare. Och så förstås Jan-Erik ”Janko” Svensson, som skrivit den gräddiga beskrivningen och dessutom är expert på området kring Bamberg.
I torsdags bar det av till de södra delarna av Tyskland.
– Det var riktigt roligt och dessutom väldigt lärorikt. Det var många med mycket kunskap med på resan, så det blev lite nördigt ibland, säger Fredrik Berggren, en av öldomarna som tog initiativ till resan.
Under fyra dagar besöktes ett antal bryggerier, bland annat Gänstaller Bräu och Brauerei Heller, som brygger Aecht Schlenkerla-ölen.

– Vi hade bussturer under tre dagar och så var det en fri dag inne i Bamberg. Då hälsade vi bland annat på hos mälteriet Weyermanns, säger Berggren.

En dag lades på att besöka så kallade Zoigl-stugor, där vörten tas fram i ett kommunbryggeri och sedan får jäsa på plats hemma hos utvalda platser, där ölet sedan också serveras. Detta är en företeelse som bara finns i sydöstra Tyskland, nära tjeckiska gränsen.
– Man har öppet bara någon gång i månaden och markerar att det är öppet med en granruska eller den gamla zoiglstjärnan. det var riktigt kul, säger Berggren.
En riktigt trevlig resa alltså och dessutom lyckades man faktiskt med det viktigaste av allt.
– Vi hittade den gräddiga maltigheten i ölen, säger Berggren.
Stort tack till Peter Bergquist som fixat alla bilderna du kan se här ovan.