Efter elva månader – Stefan vill bli frisk

Stefan Gustavsson har lidit av coronavisuret och dess följder i snart ett år. Men han hoppas på att få bli frisk så snabbt som möjligt. Foto: Ronny Karlsson.

Det började i mars i fjol och vill inte ge med sig. Efter nästan ett år med sjukdomar som koppas till coronaviruset längtar Stefan Gustavsson mest av allt efter att bli frisk.

 

Stefan Gustavsson har funnits med länge på den svenska ölscenen och efter att bland annat ha jobbat på Grebbestads Bryggeri har han i drygt tio år varit mannen bakom Mohawk.

Men under det senaste året har inget varit sig likt.

Beernews berättade i fjol om hur Gustavsson drabbats av Covid-19 och än i dag, nästan ett år efter att han blev sjuk, kämpar han för att bli frisk.

– Det började i mars och jag var helt borta från jobbet i en månad. Men jag hade bland annat hosta och andnöd fram till sommaren. Det gjorde en lungröntgen på mig i juli och då såg det ut som att jag hade KOL, berättar han.

Då var han riktigt dålig och givetvis sprider sig en oro när kroppen inte alls fungerar som den ska.

– Viruset slår väldigt orättvist och en del blir nästan inte sjuka alls. Jag tycker att det har varit dålig uppföljning på de personer som blivit långtidssjuka, det mesta handlar om de som är akut sjuka, säger han.

Sjukdomen har förstås också gjort att ölproduktionen har påverkats.

– I två månader var jag borta helt och sedan har jag jobbat 40 procent. Det är öl som har blivit försenade även om vi har försökt att ha lanseringar löpande på Systembolaget.

Under hösten fick han prova att ta astmamedicin och det visade sig vara framgångsrikt.

– Den medicinen hade bra effekt och under november och december mådde jag ganska bra. Det blev stor skillnad och jag är mest lättad att senare kontroller har visat att lungorna har återhämtat sig. Det kändes klart bättre även om jag inte var helt återställd, säger Gustavsson.

Men under mellandagarna blev han sämre igen och även om han kunnat jobba så är hälsan påverkad.

– De tror att jag har trötthetssymptom som kommer av virusinfektionen. Jag kan få räkna med att det sitter i upp till 18 månader från att jag blev sjuk tills att jag är helt frisk.

Givetvis är det en mental utmaning att vara sjuk under lång tid och Stefan Gustavsson försöker att leta efter ljusglimtar.

– Om något är positivt i dag så är det att jag tycker att jag mådde riktigt bra i november och december, innan jag blev sjuk igen. Dessutom var det skönt att lungorna såg bra ut när de gjorde en skiktröntgen.

Arbetet med Mohawk får gå vidare så gott det går och bland annat kommer det tre nya öl inom kort. Det kommer Beernews att berätta mer om i slutet av månaden.

Utöver det ligger fokus till största delen på att ha hand om sin egen hälsa och att ha tålamod.

– Jag tror att jag ska bli 100 procent frisk, det finns goda möjligheter till det.