Rena mardrömmen när deras samling frös

Bildspel

Bild 1 av 3

Magnus Sundkvist och Camilla Andersson förlorade nästan hela sin lambicsamling.

Magnus Sundkvist och Camilla Andersson råkade ut för den värsta mardröm som kan drabba en samlare. Nästan hela deras lambicsamling förstördes när den frös i 18 minusgrader.

Det var 141 flaskor lambic som förstördes i Borlängeparets ölförråd när en dörr som skulle varit stängd inte var det. Och när temperaturen sjönk i rummet frös all öl med låg alkoholhalt, korkar flög och flaskor sprängdes.

– Ölet finns i en annan byggnad på gården. Sambon sa att hon sett att dörren stått öppen och att hon hade stängt den. Jag tänkte inte så mycket mer på det förrän hon sa ”du, det luktade öl därute”. Då ramlade poletten ner, säger Magnus.

– Det är ett draperi framför ölen, men jag såg med en gång att det var dyngsurt. Jag fick kalla kårar. Jag tog in några värstingar i panik för att testa, men det gick inte. Nåt hade skett, de smakade saft. Smak, syra … allt var borta, det var som om det var utblandat med vatten. 

I rummet förvarades drygt 400 flaskor och burkar, utöver lambic fanns även starkare öl som stout. De klarade sig. Men 141 flaskor gjorde det inte och bland dem fanns öl som Cantillon Blåbär, Cantillon Lou Pepe Kriek, Cantillon Lambic Dáunis och 3 Fonteinen Zenne y Frontera …

– Det var årgångsgrejorna, det man verkligen inte ville bli av med och det som var mest värdefullt som gick åt, säger Magnus.

Utöver det rummet har de även öl i en jordkällare och där fanns bland annat 20-30 flaskor lambic till. De klarade sig.

– Men jag orkade inte ens gå ner där och titta då jag var rädd att även det utrymmet frusit.

Paret samlar öl båda två. Camilla gillar lambic och det var övervägande hennes flaskor som frusit sönder. Mikael skrattar när han fortsätter:

– Att vi fortfarande är ihop är ett mirakel. Det var antagligen jag som inte stängde dörren ordentligt. Hon måste verkligen älska mig, hade det varit hon som gjort det hade jag nog inte tagit det lika bra …

Det har gått några veckor sen olyckan. Magnus har fått distans till det och kan skratta åt eländet. Nu återstår bara frågan om ersättning från försäkringsbolaget. Magnus har tagit Instagram till hjälp för att värdera de förstörda flaskorna.

– Det är det positiva i det här. Det är så bra människor i communityn. Folk har till och med erbjudit sig att hjälpa mig att köpa öl i Belgien. Jag har svarat att jag ska ta det med försäkringsbolaget först. Men det är ändå fantastiskt.

– Det är mycket pengar och mycket tid som gått åt till det här som är svårt att ersätta, men vi har en diskussion med försäkringsbolaget. Och vi kommer att få ersättning, även om omfattningen är inte klar. De kommer att få en chock när de ser när de ser vad det kostar. Jag har kollat lite och det handlar femsiffriga belopp. Så vi får se hur det går.

Magnus berättar att något liknande aldrig hänt dem förut och nu ska det inte ske igen.

– Jag ska skaffa nån form av sensor som larmar om dörren är öppen. Skulle det hända igen får de hämta mig på mentalsjukhuset sen, säger Magnus och skrattar.