Sveriges godaste IPA släpps på nytt

Den var bryggd för sista gången. Det trodde vi alla.

Men nu är det klart att Stigbergets GBG Beer Week IPA kommer tillbaka. Trolig premiär på nya batchen blir på Stockholm Beer & Whisky Festival.

Gbg Beer Week är en av årets absolut mest uppskattade svenska öl. Den hade premiär på ölveckan i Göteborg i våras och blev en omedelbar succé. I somras bryggdes ölen på nytt och då försvann flaskorna snabbt från de olika Systembolagen.

Efter det var beskedet att ölen var bryggd för sista gången. Men nu finns den snart att prova igen.

– Vi saknade humle för att göra den igen. Vi har velat brygga den mer, men det har inte gått, säger Olle Andersson, bryggare på Stigberget.

Problemet har varit att få tag på humlesorten nelson sauvin. De övriga humlesorterna i ölen, citra och mosaic, är inte lika svåra att hitta.

– Nu har vi hittat rätt humle så nu har vi precis bryggt en ny batch, säger Olle Andersson, bryggare på Stigberget.

Som det ser ut nu blir det premiär för den nya batchen av Gbg Beer Week på Stockholm Beer & Whisky Festival i slutet av september, men fat lär finnas tillgängliga även i Göteborg.

Faktiskt lutar det åt att den bryggs ännu en gång under hösten, enligt Nils Hultcrantz på Stigberget blir det troligen i så fall ett lokalt släpp på Systembolagen i Göteborg i november.

– Det känns skönt att kunna brygga den igen. Men efter årsskiftet blir det nog inte mer, det här är en öl som är för 2016, säger Andersson.

IPA-älskare kan alltså se fram emot nya högtidsstunder under hösten. Gbg Beer Week rankas fortfarande av användare på ölsajten Ratebeer som en av världens tio bästa india pale ales. Och Europas allra bästa.