Leeds – stabil ölstad med några toppar

Tom Watt på Tapped Leeds serverade både bryggeripubens egna öl och en hel del från Tjeckien. Foto: Ronny Karlsson

Mitt favoritlag i engelsk fotboll har varit Leeds United i över 40 år. Det har inte varit lätt alla gånger. När jag nu för första gången såg laget spela, passade jag förstås också på att ta en ölrunda i staden. Här kommer mina tankar kring den rundan.

 

Läs recensionerna

Tom Watt på Tapped Leeds gav bra service och såg till att ge bra information om de olika ölen. Foto: Ronny Karlsson

Tapped Leeds

Adress: 51 Boar Lane, Leeds.
Betyg: 8/10. Riktigt bra fräsch öl och bra service i snygga lokaler.
Mitt ölval: Tapped Leeds Secret Bud. Engelsk tolkning av en tjeckisk pils. Blommig och humlig, lätt gräsig öl. Funkade ändå ok.

Tapped Leeds är ett riktigt skönt ställe, här trivdes jag från första sekunden. Det första du lägger märke till är att bryggeriet är i samma lokal som baren. Det är modernt och snyggt här med en lång bardisk, och med ett slags barfåtöljer med ordentligt ryggstöd i stället för de traditionella pallarna.

26 kranar är också bra förstås. En del av de öl som gjorts i lokalen, men också en hel del tjeckiskt med bland annat Matuska.

Det var en del folk på plats även ganska tidigt på en fredagseftermiddag, men inga problem alls att hitta en ledig plats i baren. Bra och informativ service.

Dela recensionen om Tapped Leeds

North Bar i Leeds hade gott om ölkranar och gott om besökare. Foto: Ronny Karlsson

North Bar

Adress: 24 New Briggate, Leeds.
Betyg: 8/10. Konkurrerar om att vara det bästa stället i Leeds. Snabb service och ett spännande ölutbud.
Mitt ölval: First Chop Jam. Hyfsat balanserad ale med smak av mangopure men också tyvärr lite lätta mäsktoner.

En ganska långsmal pub med bardisken en bit in i lokalen. 19 olika kranar med bra variation på mestadels brittisk öl. Captain Lawrence var dock ett välkommet amerikanskt inslag, och i kylen bakom baren fanns en hel del öl från andra länder

Ganska många besökare och fullar fart vid bardisken vid 17.15 en fredag. Detta hanterades väldigt bra av en effektiv personal. Det blir en ganska hög ljudnivå i den något trånga lokalen, men vad annars är att vänta sig en fredag?

 

Dela recensionen om North Bar

Lamb & Flag hade ett hyfsat ölutbud och Jessica i baren stod för en mycket vänlig service. Foto: Ronny Karlsson

Lamb & Flag

Adress: 1 Church Road, Leeds.
Betyg: 7/10. Mycket trevlig service och ett ganska vettigt ölutbud.
Mitt ölval: Leeds Gathering Storm. Rostade toner, choklad och lakrits i smaken. Fyllig stout för att bara vara på 4,4 procent.

Modernt och mysigt ställe på samma gång. Chesterfield-fåtöljer vid baren och en ganska mysig långsmal utedel på övervåningen. Lite enklare möblering i övrigt.

Sammanlagt 18 kranar, varav åtta är casks. Fem olika öl från Leeds brewery. Ett stabilt utbud utan att vara chockerande bra.

Mycket trevlig service, sådär trevlig som nästan bara britter kan erbjuda. En del besökare satt utspridda i lokalen under en sen fredagseftermiddag, kanske hamnade jag här precis innan folk gick ut efter jobbet.

 

Dela recensionen om Lamb & Flag

Friends Of Ham

Adress: 4 New Station Street, Leeds.
Betyg: 6,5/10. Bra utbud men stället känner mer som en lunchrestaurang än ett genuint ölställe.
Mitt ölval: Kirkstall Pigs Ear. En IPA som är gjord för detta ställets tioårsjubileum. Helt okej ölmed citrus och en del söta frukter, men hade inte mått dåligt av en lite tydligare beska.

Ett modernt ställe som verkligen inte känns som ett ölställe vid en första anblick. Ganska spartanskt inrett med lite sittplatser runt en u-formad bar och kanske 30 sittplatser i övrigt.

Friends Of Ham har fyra casks och tio övriga fatöl. I kylen står kanske 50-60 olika öl på burk och flaska. Utbudet är brittiskt och saknar kanske riktiga toppöl.

Bra service och ganska mycket sena lunchgäster vid 14-tiden en fredag.

Dela recensionen om Friends Of Ham

Kelly Bishop på Bundobust, en indisk restaurang som också serverar en hel del öl. Foto: Ronny Karlsson

Bundobust

Adress: 6 Mill Hill, Leeds.
Betyg: 6.5/10. Ok ölutbud, men lite för mycket känsla av ett lunchställe mer än ett ölställe.
Mitt ölval: Northern Monk Bomday Dazzler. En indisk restaurang ska förstås ha en witbier med indiska kryddor. Tyvärr blev det här lite för mycket kryddor för min smak.

En indisk restaurang med en del spännande öl. 14 kranar varav två är på cask. Mikkeller Beer Geek Limfjordsporter fanns till exempel på fat, kanske för att Mikkeller var i Leeds för den pågående ölfestivalen. Hyfsat blandat utbud och bra serivce.

En hel del sena lunchgäster under mitt besök. Stämningen var helt okej, men det saknas lite av den genuina pubkänsla som du gärna vill ha när du dricker öl i England. Miljön är en ganska viktig del av den totala upplevelsen.

Dela recensionen om Bundobust

Brewdog Leeds

Adress: White Cloth Hall, Crown Street, Leeds.
Betyg: 7,5/10. Skön stämning och bra service. Då gör det inget att de flesta Brewdogbarer jag varit på tidigare erbjuder fler olika öl.
Mitt ölval: Brewdog Electric India. Ett bra tag sedan jag drack denna öl senast. Frisk humlig öl som är lättdrucken och ganska snabbt passerar strupen.

Kändes först som lite av en budgetvariant av en Brewdogbar. Och visst, utbudet är inte det största jag sett, men det här är ett riktigt trevligt ställe med kul öl. Sju kranar från Brewdog, och fyra gästkranar. Riktigt kul med San Diego-bryggerierna Belching Beaver och Mike Hess bland gästkranarna.

Det här är ett Brewdog som ser lite annorlunda ut. Bardisken är i tegel, stället har två vånningar och en ganska modern avskalad interiör. Bra service och ganska lugnt en fredagseftermiddag. Passerade här några timmar senare och då var det betydligt fler besökare.

Dela recensionen om Brewdog Leeds

Black Swan

Adress: 37 Call Lane, Leeds.
Betyg: 7/10. Helt okej även om det saknar en del både när det gäller miljö och ölutbud för att få riktigt högt betyg.
Mitt ölval: Bristol Beer Factory Milk Stout. Ganska rostat stout med mörk choklad och kako. Lätt fruktighet och ganska fyllig öl.

En stor pub i två våningar och med två olika rum förutom pubdelen på den nedre våningen. Lång bar längs ena väggen med cirka 20 kranar. Två casköl. Fokus på engelsk modern öl, men det fanns även en del öl som påminner om stor stark.

Serverar god surdegspizza i en del av puben som fungerar som restaurang. Känslan är kanske mer som ett ställe i Sydeuropa än en typiskt englesk pub. Bra service och det gick snabbt att få sin pizza, en Quattro Formaggio.

 

Dela recensionen om Black Swan

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Leeds – stabil ölstad med några toppar

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer