Samarbetet som ska ge en serie med öl

Bildspel

Bild 1 av 3

Det blir ingen riktig collab utan den klassiska humlebilden. Adam Norman fick den stora äran.


 

Det är inte ofta som Nils Oscar gjort samarbetsöl genom åren. Men kanske kan Beerbliotek ändra på det. Brewers In Arms är serien som det är tänkt att bli en fortsättning på.

Nils Oscar från Nyköping har varit med på den svenska ölscenen i över 20 år. Men så här långt har det inte gjorts speciellt många öl tillsammans med andra bryggerier. Hair Of The Dog, Adnams och Cigar City är undantagen så här långt, tillsammans med Beerbliotek. Nu är faktiskt en serie med öl tillsammans med Göteborgsbryggeriet på gång.

– Jag har lärt känna Adam väldigt bra och var hos dom för några år sedan och bryggde Brewers In Arms. Nu gjorde vi Brewers In Arms 2 och jag hoppas att det ska bli en fortsättning på den serien, säger Marcus Ljung på Nils Oscar.

Det första samarbetet gjordes i Göteborg när Beerbliotek fortfarande höll till i Sockerbruket. Då blev det en india pale lager och när man denna gång samlades i Nyköping bryggdes en kölsch-inspirerad öl med moderna humlesorter.

– De är ett tekniskt väldigt duktigt bryggeri. Vi har bryggt öl i fem år och de har hållit på i 20 år, så de har haft tid att jobba med betydligt fler detaljer i bryggningen. Det är nyttigt för oss, säger Adam Norman.

Beebliotek har betydligt större vara med samarbetsöl och Norman ser det som utvecklande att jobba tillsammans med bryggerier som har en lite annorlunda filosofi än dom själva. Ett exempel är att Beerbliotek har betydligt större fokus på att ta fram nya ölsorter.

– Det skiljer lite i sättet vi tar fram recept också. Det är jätteintressant att lära sig hur de gör, och de lär sig kanske lite från mig också, säger Norman.

Ölet kommer att släppas på Systembolaget under våren, och kommer troligen at ha premiär under GBG Beer Week. Och mycket talar för at serien med Brewers In Arms kommer att fortsätta.

– Det är tanken och jag hoppas på det. Det är bara trevligt att träffas och nyttigt att ha den här kontakten, säger Marcus Ljung.