Visita starkt kritiskt till nya restriktioner

Ännu hårdare restriktioner väntar svenska krogar från och med julafton. Nu kräver branschorganisationen Visita ersättningar till branschen.

Det var under fredagen som regeringen ännu en gång berättade om hårdare restriktioner mot restauranger och barer i Sverige. Det som ska gälla är sällskap på max fyra personer och alkoholförbud från 20.00.

Förändringen genomförs från och med julafton och ska gälla i en månad.

Nu reagerar branschorganisationen Vista starkt på de nya bestämmelserna.

– Krisen i besöksnäringen är akut och trots att all tillgänglig fakta visar att restauranger inte är en plats för någon omfattande smitta är det just den näringen regeringen ger sig på. Dessutom sker det ännu en gång utan att det skett någon dialog med näringen innan besluten fattats, säger Visitas VD Jonas Siljhammar till egna sajten Besöksliv.

Han pekar på att över 100 000 personer redan varslats, permitterats eller förlorat jobbet inom restaurangbranschen. Siljhammar menar att den siffran riskerar att öka ännu mer med de nya restriktionerna.

– Covid är en mycket allvarlig sjukdom som måste bekämpas. Men när restriktionerna skärps måste det följas av stödåtgärder till drabbade företag. Att införa nya restriktioner utan att samtidigt ge besked om nya stöd är inte att ta ansvar för jobb och företag, säger Siljhammar.