Remy gör spontanjästa öl på franskt vis

Bildspel

Bild 1 av 3

Remy Maurin är född och uppväxt i Sverige, men jobbar numera med bryggeriet Gallia i Paris.

Spontantjäst öl. Men med tydliga kopplingar till naturviner. Så vill svenskfödde Remy Maurin skapa en unik fransk variant av syrliga öl.

 

Det har hänt en hel del på bryggeriet Gallia i Paris sedan Beernews berättade om svenskfödde Remy Maurin och hans arbete där. Han föddes och bodde i tio år i Örebro innan hans familj lämnade Sverige.

Heineken har kommit in som minoritetsägare i företaget och en ny stor anläggning byggs i utkanten av Paris. Det ger utrymme för nytänkande inne i Paris, där det ursprungliga bryggeriet och bryggeripuben finns kvar.

Nu satsar Maurin på sin egen variant av spontanjästa öl.

– Vi vill använda den jäst som finns på druvor och andra frukter, precis som när man gör naturviner. Det ska ge en renare variant av spontanjäst öl där det också blir kvar mer av frukten, säger han.

I takt med att det nya bryggeriet tagit form, första bryggning sker där om ett par veckor, så har planerna på den franska spontanjästa ölen växt fram och sådan öl har också producerats i Paris.

– Jag gillar det till exempel Cantillon och 3 Fonteinen gör, men det finns en hel del bryggerier som gör sådan öl redan. Jag är även vinintresserad och det här ska bli spontanjäst på ett franskt sätt, säger han.

Satsningen i utkanten av Paris är stor och där kommer det att finnas möjligt att ha en miljonproduktion av öl. Även om inspirationen kommer från vinvärlden görs det och ska göras öl på andra frukter och bär än bara druvor.

– När allt fungerar på det nya bryggeriet blir det nästan bara spontanjäst här, säger Maurin.

Heinekens investering i företaget har förstås bidragit till satsningen som nu görs.

– Vi behövde en partner för att kunna växa och möta den efterfrågan som finns på våra öl. Men det är fortfarande grundarna av bryggeriet som bestämmer. Volymen har ökat för varje år och nu tar vi ett stort steg framåt, säger Maurin.

Han kommer att finnas med när produktionen startar i det nya bryggeriet.

– Jag ska vara med och se till att ölen smakar som de ska även när vi brygger där. Men sedan ska jag vara kvar på det första bryggeriet och fokusera på det spontanjästa. Vi har även kvar bryggeripuben även om den måste vara stängd nu. Men vi hoppas på att få öppna igen under våren.