Örebroaren som fick drömjobbet i Paris

Bildspel

Bild 1 av 3

Remy Maurin gör även en del fatlagringar i bryggeriet.

Han är född i Örebro och bodde där i tio år. Sedan blev det Frankrike och nu är Remy Maurin bryggare på Paris största hantverksbryggeri.

Det är på bryggpuben Gallia i Paris som Remy Maurin jobbar och där trivs han riktigt bra. Men Örebro finns kvar i hans hjärta och det blir återkommande besök.

Efter att ha besökt en ölprovning för cirka tio år sedan tog ölintresset fart, och då var det praktiskt att resa till Sverige med jämna mellanrum.

– Sverige hade kommit så mycket längre än Frankrike med öl och så är det fortfarande. Jag provade öl från Närke Kulturbryggeri och en del från Brewdog, sådant fanns inte i Frankrike, säger han.

Han plockade med sig en hel del öl hem till Marseille och där dök det sedan också upp en möjlighet att komma in mer i ölvärlden.

– Det startade en ölbutik där och jag var där så mycket att ägaren till slut frågade om jag ville jobba där, minns Maurin.

Efter ett drygt år i butiken träffade han en tjej i Paris och då gick flyttlasset dit istället. Även där kom han i kontakt med en ölbutik, La Fine Mousse som är rankad högst av alla i Paris. Han började att jobba även i den butiken och där kom han i kontakt med ölbryggning. Han började brygga öl hemma och besökte bryggerier i både Sverige och Frankrike för att lära sig mer.

– Jag jobbade i den butiken i två år men kände sedan att jag hellre ville brygga öl. Jag kom i kontakt med Gallia och fick börja jobba där.

Gallia är ett bryggeri med egen pub och restaurang och stället ligger ganska centralt i Paris.

– Det är ett gammalt ölmärke som köptes upp på 70-talet. För nio år sedan startades det på nytt, berättar Maurin.

När huvudbryggaren på Gallia sedan bestämde sig för att satsa på eget bryggeri blev det Remy Maurin som erbjöds att bli ny huvudbryggare. Nu har han haft det jobbet i ungefär ett år.

– När jag började bryggde vi runt 80 procent lageröl. Nu brygger vi kanske 50 procent lager, resten blir mest india pale ales, säger han.

Bryggeriet har prisas i flera stora franska öltävlingar och ligger i dag på en årsproduktion på cirka 600 000 liter. Det gör Gallia till det största hantverksbryggeriet i Paris. Bryggverket är på 2000 liter och det finns planer på en expansion.

– Vi vill ha ett större bryggverk och då behöver vi en större lokal. I letar efter bra lokaler och målet är att vara i gång med allt det nya om två eller tre år, säger Maurin.

De svenska kontakterna har också öppnat möjligheter för samarbeten. Även om 95 procent av ölen säljs i Parisområdet, så vill Remy Maurin hålla dörren till Sverige öppen.

– Export behövs inte i dag, vi har svårt att möta den efterfrågan som finns i Paris. Men man vet aldrig när vi har expanderat. Vi ska brygga tillsammans med Apex och Örebro Brygghus i sommar när jag är tillbaka i Sverige och dessutom blir det en tap take over på Örebro Ölkafe, berättar Maurin.