Lång väntan – men nu brygger Jens öl igen

Jens Tirfing är nu i gång med ölproduktionen. Foto: Privat.

Planerna har funnits ett tag, precis som utrustningen. Men nu är Jens Tirfing i gång med sitt bryggeri och han njuter av att få träffa konsumenterna.

 

Tirfing bor i Odensbacken i Örebro kommun och det är också där han har sitt Tirfing Brewery. Beernews berättade om hans planer redan 2019, men sedan dök det upp flera anledningar till att produktionen dragit ut på tiden.

– Kommunen tyckte att jag behöver ändra en massa i lokalen och när vi var överens blev det en del jobb med Skatteverket. När allt det var klart och jag hade ägnat kvällar och helger åt att renovera lokalen var det som att energin tog slut, säger han.

När han efter en paus kände att glöden kom tillbaka dök nästa problem upp. Nämligen pandemin.

– Då var det bättre att allt fick vila ett tag till. Men nu känns det roligt igen.

Under våren och sommaren har han bryggt folköl och det har blivit populärt på hemorten. Det är en satsning som han inte ångrar.

– Många har undrat hur det går för mig och det är jätteroligt att kunna sälja folkölen från bryggeriet och kunna möta kunderna direkt.

Produktionen av folköl ska fortsätta, men målet är också att ha öl på Systembolaget.

– Ja det vill jag absolut, jag vill lära mig hur det fungerar också, säger Tirfing.

Ett öl finns faktiskt redan bryggt med sikte på Systembolaget. Men än så länge är ölet inte färdigt.

– Jag bryggde en saison i våras som jag lagt på ekfat. Det ölet ska komma på Systembolaget men jag vet inte riktigt när.

Han jobbar heltid med andra saker och har egentligen inte som mål att bli bryggare på heltid.

– Jag vet inte riktigt, vi får se. Jag skulle vilja gå ner i arbetstid en dag i veckan och lägga den tiden på bryggeriet. Det är inte hållbart att både ha ett heltidsjobb och ett bryggeri när man också har en familj, säger Tirfing.

Efter en hel del väntan är han nu alltså i gång. Bryggverket köptes från Odd Island och tankarna kommer från Fireside på Öland. Men glöden tillbaka ser Jens Tirfing fram emot att brygga mer öl och att fortsätta snacka med de närboende när de kommer och köper folköl vid bryggeriet.