Kanelbullar grunden till Ölets Dag

Det började faktiskt med kanelbullar. Men nu har även ölet sin egen dag och evenemanget växer för varje år. 18 juli är det dags i år över hela landet.

Det hela började 2012. Då genomfördes nämligen Ölets Dag för första gången.

– Vi märkte när vi var ute att många inte hade en aning om hur man gör öl. Det ville vi ändra på, vi vill visa vilket fint hantverk det är, säger Fredrik Sörbom på Sveriges Bryggerier.

Idén till hela satsningen kom faktiskt från kanelbullar. Kanelbullens Dag var nämligen en succé och hade Sveriges Bryggerier sin lokal nära bagarnas branschorganisation.

– Vi såg vilket genomslag de hade och kände att det måste gå att göra massor även för ölet, säger Sörbom.

Nu är det alltså snart dags för Ölets Dag för sjunde året i rad och arrangemanget har växt för varje år. Det är inte bara medlemmar i Sveriges Bryggerier som kan delta utan målet är att få till en manifestation för öl över hela landet.

– Egentligen är det ingen öldrickardag i första hand utan dagen har mer fokus på bryggerierna och på hantverket. Allt fler vill vara med och öppna upp sina bryggerier för allmänheten, säger Sörbom.

Ett av målen med dagen är förstås att nå ut till allmänheten, och medias intresse har också ökat efter att ha varit ganska svalt från början.

– Ölets Dag har etablerat sig, nu blir vi kontaktade av media som undrar när dagen är och vad som ska ske, säger Sörbom.

På Sveriges Bryggeriers Facebooksida och hemsida kan du hitta alla arrangemangen för dagen och än så länge fylls listan på varje dag.

– Det ser bra ut med intresset och det känns bra. Vi vill lyfta fram allt med ölet, hantverket och bryggerierna, säger Sörbom.