Cloudwater en stor favorit för Charlotte

Sommar 2018

Charlotte Eriksson har ett tydligt favoritbryggeri och då handlar det inte bara om ölen. Det berättar hon i vår sommarserie.

I Göteborg är Charlotte Eriksson en flitig besökare på festivaler och andra ölevent. Dessutom är hon ofta i England och var dessutom den som vann tävlingen som tog henne till Wakefest i Miami i vintras. Här är hennes svar i vår sommarserie.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?
– Hmm… har fått flera fantastiska minnen de senaste åren, men ett som sticker ut är Dentdale beer & music festival! Faktiskt INTE tack vare ölen (mestadels cask vilket inte ligger högst på min lista) men för mig är det ett bra exempel på att ett ölintresse är såå långt ifrån att bara dricka öl. Lång story kort så hade vi planerat bilsemester i Yorkshire & Lake District, blev tipsade av en ölvän om festivalen och såg till att planera in just denna helg på rundtrippen, och hamnade alltså i Dent i Yorkshire Dales. Där drack vi en himla massa öl, lyssnade på musik och träffade så många sköna människor i den vackraste av miljöer, även om det såklart regnade vi var ju i England!

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?
– Har sagt det förut och säger det igen – Cloudwater – förutom alla öl så är en stor anledning människorna. Träffade Paul, James och Al alldeles innan de drog igång och jag är grymt imponerad av vad de har åstadkommit på tre år. Jag vet att de absolut inte är ensamma om att vara passionerade, dedikerade, engagerade, talangfulla och brygga fantastisk öl – men jag uppskattar också att de är tydliga med sina ståndpunkter, inte enbart i macro-micro frågan utan även när det t ex gäller mångfald inom öl-/bryggarvärlden, pusha för kvinnor och annat.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Ingen aning. Tror absolut fler kommer starta men också några försvinna – men snälla INTE genom att bli uppköpta av AB InBev, Heineken, Miller eller liknande tack. Inte (enbart) beroende på hur dessa bjässar agerar för att slå ut små independent bryggare utan väldigt mycket beroende på deras ’företagsmoral/kultur’ som helhet.
Och när jag ändå vädrar åsikter så fortsätter jag – ja jag vill ha gårdsförsäljning och anser att Systembolagets monopol – och propaganda för den delen – är ohyggligt tröttsam. Jag tror att gårdsförsäljning skulle klart förenkla för de mindre bryggerierna, dvs de har en bättre chans att inte bara överleva utan också få en vettig lönsamhet i sin verksamhet vilket jag definitivt anser att de förtjänar.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

– En trevlig grisette tycker jag passar väldigt bra , men om jag ska välja bara EN öl så tar jag Lusse Lelle! Eftersom jag hade turen att få besöka Wakefest i Miami i februari i år – där vädret var som vi har det nu – så insåg jag att Lusse Lelle var absolut perfekt i sommarhettan! Saffran är inte alls bara juligt – utan bara gott, dvs jul eller juli spelar ingen roll! Så ja, bröderna Ek kan ju se detta som en hint….

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med?
– Oj så svårt! Listan kan ju göras lång….. men jag känner inget behov av att öla med någon bara för att hen är känd – öl är bäst i trevligt sällskap helt enkelt. Men då jag älskar att träffa nya människor och alltid blir grymt inspirerad av talangfulla människor – så skulle jag vilja dricka öl med Nanna Guldbaek som designar Lervigs etiketter! Följer henne på insta och har konstaterat att hon är talangfull, gillar öl och verkar trevlig med – så alla kriterier uppfyllda.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?
– Indyman – Independent Manchester Beer Convention – och jag kan inte rangordna vilket år, för jag tycker den är bäst varenda år! Hela arrangemanget är väldigt väl genomfört och stämningen är oslagbar. Ölen, bryggerierna och besökarna gör festivalen till bästa helgen på året. Sen är lokalen – Victoria Baths – helt fantastisk, ett gammalt viktorianskt badhus från 1800-talet.