Rekordfärsk humle från USA till Asien

Humlen fraktades från USA till Sydkorea i rekordfart. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ronny Karlsson.

Först skörd. Sedan frakt och bryggning 860 mil bort och allt skedde på 36 timmar. Nu har de sydkoreanska ölen med den färskaste amerikanska humlen någonsin skapats.

Det var Yakima Chief Hops som stod bakom projetket och bland annat krävdes samarbeten med Washington State Department of Agriculture International Marketing team samt den koreanska importören som såg till att allt kunde gå snabbt i tullen.

Humlen skördades alltså i Yakima Valley i delstaten Washington i nordvästra USA, paketerades snabbt och flögs till Sydkorea där bryggerierna stod redo så snabbt humlen passerat alla kontroller i tullen.

36 timmar efter skörden bryggdes det på humlen som var av sorterna mosaic och athanum.

– Det visade sig krävas flera utmanande månader av förarbete och det gällde att ha koll på all detaljer. Vi gillar att lösa utmaningar och vill vara med och jobba med ständiga förbättringar, säger Jim Lambert på Yakima Chief Hops.

Satsningen var ett led i att förse kunder runt om i världen med så färsk humle som möjligt och eftersom försöket föll väl ut kanske det kommer liknande projekt framöver.