Ångkvarn satsar bara på egna bryggpuben

Bildspel

Bild 1 av 5

Robin Persson och Erik Bennbom trivs bra med att satsa på egna ölen på Bryggeriet Ångkvarn.

De skippar Systembolaget och fokuserar på ölintresserade Uppsalabor i stället. Det gör också att jobbet på Bryggeriet Ångkvarn blir varierat och utmanande för Robin Persson.

De första åren var det Per Erik Alm som bryggde ölen i Uppsalarestaurangen, men de senaste två åren är det Robin Persson som varit ansvarig.

– Jag hade varit hembryggare innan och gick med Per Erik under en tid. Jag halkade in lite på ett bananskal men det är kul  och det har varit full fart framåt hela tiden, säger han.

Bryggeripuben i centrala Uppsala har ett bryggverk på 230 liter och till det finns sex tankar på 200 liter och tre tankar på 500 liter.

– Vi brygger två till tre gånger per vecka. Vi har gjort ett öl med Tempel som heter Oxblod och det säljs runt om i landet, annars säls våra öl bara här, säger Persson.

Det innebär att man väljer bort Systembolaget, vilket de flesta andra som startar bryggeri har som ett huvudmål.

– Vi vill inte hålla på och lägga energi på det, vi klarar oss ändå. Men det är många av gästerna som frågar om vi finns där, säger Persson.

I baren finns 18 kranar och oftast är det mellan tio och femton egna öl påkopplade samtidigt.

Källarmästaren Erik Bennbom märker av det ökande ölintresset.

– Det är kul och vi har ju öl som bara går att dricka här, säger han.

De flesta ölen bryggs bara en gång och det ger en stor variation på utbudet. Men det finns en huslager och en american pale ale och en india pale ale bryggs återkommande.

– Jag tycker att vi ska variera oss, men det blir en del favoriter i repris.

90 sittplatser finns det inomhus och under sommarhalvåret finns även 200 uteplatser intill Fyrisån. Där är det ofta fullt drag på somrarna.

– Vi är ingen nördbar, vi är till för gemene man. Vi skulle inte kunna fylla hela stället med bara nördar från Uppsala, säger Persson.

Sex dagar i veckan håller man öppet och för den återkommande gästen finns det ganska ofta nya öl att prova. Och så ska det fortsätta enligt Robin Persson.

– Jag gillar att det är så, och det är utvecklande som bryggare. Sedan är jag ganska svag för belgare så det blir en del sådant, säger han.