Christer ansvarig när öltävling är tillbaka

Christer Eriksson är tävlingsansvarig när Uppsala beer & Whisky Festival genomför sin öltävling i mars. Foto: Ronny Karlsson.

Uppsala Beer & Whisky Festival återuppstår och till en början som en stor öltävling. Ansvarig för tävlingen är Christer Eriksson.

Eriksson var domar- och tävlingsansvarig under de sista åren som tävlingen genomfördes i den förra regin, och han finns med när nu festivalen väcks till liv. 11 mars är det dags att presentera vinnarna i de olika klasserna i öltävlingen.

– Jag kommer inte att vara med och döma utan ansvarar för uppdelningen av öl och ser till att allt går rätt till. Bland annat är det förstås viktigt att det blir en blind provning, säger han.

Målet för tävlingen är att ha runt 200 olika öl som tävlar i olika klasser och intresset så här långt har varit stort. Många bryggerier vill vara med och tävla med sina öl efter att nästan alla tävlingar och festivaler varit inställda det senaste året. 

– Normalt sett låter vi domarna prova sex öl åt gången och det är förstås viktigt att inte blanda stilar. Upp till 250 öl kan vi klara på en domargrupp men blir det fler öl ordnar vi med en grupp till, säger Eriksson.

Tävlingen som går under namnet Uppsala Beer & Whisky Festival är en försmak inför nästa år, då såväl tävlingen som den fysiska festivalen är tänkt att vara tillbaka. Det blir inte bara öldomare som kommer att finnas med i arbetet utan även branschfolk och en del bloggare och journalister ska vara med och döma.

– När vi bara är öldomare blir det mer fokus på om ölet är bryggt på rätt sätt, med den här uppsättningen får vi mer veta om ölet är kommersiellt gångbart, säger Eriksson.

Han ser fram emot bråda dagar då han ska hålla koll på alla domarpoängen och dessutom sammanställa och förbereda för den livesända prisutdelningen 11 mars.