Flera godsaker från Belgien och Sverige

Det kommer flera riktigt bra nya öl på Systembolaget i dag.

Belgiska höjdare, svenska öl av god klass samt en dyrgrip som vi inte rekommenderar. Här är betygen på dagens tillfälliga nyheter hos Systembolaget.

Som vanligt kommer det en hel del goda öl när Systembolaget lanserar nyheter i sitt tillfälliga sortiment. Den här gången är det ett ganska tydligt belgiskt fokus och vi hittar bland annat en klassisk trappist som håller måttet den här gången också.

Här är alla ölen som släpptes under tisdagen:

Mikkeller Kriek

375 ml, 64,90 kr, 7,7 %, Frukt- och bärlambic

Ganska snäll syrlighet och friska körsbär flyter samman och blir en god dryck som drar lite åt det söta hållet, syrligheten blir aldrig speciellt tydlig i ölet. Smakar bra. 

3 Fonteinen Oude Kriek

750 ml, 199,00 kr, 7,0 %, Frukt- och bärlambic

Här blir det en annan komplexitet med en tydligare syra, det är funkigt med jordtoner och körsbären skapar inte samma sötma som i ölet ovan. Det här har varit en favorit länge och det smakar riktigt bra även den här gången.

Wild Beer Fruitbooter

330 ml, 49,90 kr, 5,1 %, Övrig syrlig öl

Friska hallon, en behaglig syra som ändå tar en del plats och en liten tendens till peppar dyker upp efter en stund. Helt okej men inte så komplext.

Jämtlands Bryggeri Dry Hop Helles

330 ml, 21,90 kr, 5,2 %, India pale lager

Maltigt och ganska friskt humlat med lätt gräddiga toner, humlen får växa sig starkare efter ett tag och ölet blir fylligt och komplext med en behaglig smakkombination. God öl.

O/O Brewing Narangi IPA

330 ml, 32,80 kr, 6,8 %, New England/Hazy IPA

Vi som bor i Göteborg, och många som beställer öl, har druckit Narangi från Systembolaget många gånger tidigare. Men nu tar ölet plats i det tillfälliga sortimentet och man gör ingen besviken den här gången heller. Behagligt juicigt med tropiska toner och en lätt beska som lyfter ölet. Mycket god.

De Ranke Simplex

330 ml, 25,00 kr, 4,5 %, Belgisk ljus ale

Gräsigt och örtig med jordiga toner, humlen får ta rejäl plats och skapar en helt annan smakprofil än vad humlreälskaren kanske är van vid. Friskt och med en rejäl örtig ton i avslutningen. Annorlunda men god. 

La Trappe Isid´or

330 ml, 29,90 kr, 7,5 %, Belgisk mörk ale

Ölet är framflyttat till mars

Chimay Grand Reserve 2018

750 ml, 119,00 kr, 9,0 %, Belgisk mörk ale

Chimay Grand Reserve 2020

750 ml, 119,00 kr, 9,0 %, Belgisk mörk ale

Ölet släpps i två årgångar, vi balde att prova 2020-versionen.

Brödigt och lätt vinöst med fruktiga toner, en del jäst och med en del dadlar och russin i smaken. En klassiker som håller måttet utan att nå den absoluta toppen.

Rochefort 10

330 ml, 39,90 kr, 11,3 %, Abt och kvarupel

Fruktigt med lätta jästtoner en del kryddor, blödigt och rejält fylligt med en alkoholton som bidrar till ölet. Komplext och gjort för att njuta av under lång tid. Ett av mina absoluta favoritöl. Fantastiskt öl.

Baladin Xyauyu Fume 2015

500 ml, 329,90 kr, 14,0 %, Öl av flera stilar/typer

Den Xyauyu som släpptes nyligen var utan rök och den är absolut att föredra. Det här är sött och trevligt med russintoner och en nästan likörliknande munkänsla, men röken passar inte in i min smak. Köp ölet som recenserades här i stället.