Så smakar dagens tillfälliga ölnyheter

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Flera av dagens nyheter på Systembolaget håller riktigt hög klass. Foto: Montage/Systembolaget.

Bra nivå överlag. Ett par riktiga höjdare. Så summerar vi årets första tillfälliga nyheter på Systembolaget.

 

Tyvärr blev det ingen premiär för amerikanska 3 Sons på Systembolaget i dag, men vi har ändå hittat en hel del riktigt bra öl bland dagens nyheter. Det är dessutom kul att de svenska ölen hävdar sig bra i tuff internationell konkurrens. 

Här är våra omdömen:

Uppsala Brygghus Passion For Me
330 ml, 29,90 kr, 4,5 %, Berliner weisse

Syrligt och friskt med passionsfrukt som ligger på en balanserad nivå. Skön tropisk känsla och med en syrlighet som hålls på en behaglig och lättillgänglig nivå. Smakar gott och skapar en längtan efter varmare tider.

Hausbrandt Amleto
500 ml, 29,90 kr, 6,5 %, Ljus bocköl

Maltfokuserat med brödiga toner och tyvärren lätt alkoholton som stör, lätta örttoner och en väldigt försiktig beska. Nja.

Skellefteå Bryggeri Kallholmen Levande Lager
330 ml, 22,20 kr, 4,7 %, Pilsner tjeckisk stil

Maltigt och brödigt med klara tjeckiska influenser och en humlebeska smyger sig på längs vägen. Rent och snyggt med en skön balans i beskan. Gott och lättdrucket lageröl.

Wieninger 1813 Zwickl
500 ml, 28,90 kr, 4,9 %, Zwickel, keller- och landbier

En tydlig maltbas även här, lite örtiga toner kombineras med en försiktig beska som får ta lite mer plats i eftersmaken. Helt okej öl.

Coppersmith´s Haze Session IPA
440 ml, 25,90 kr, 4,2 %, Session-IPA

Lättdrucket med tropiska toner, en del citrus och en ganska fyllig kropp med tanke på den låga alkoholen. Friskt och gott.

Örebro Brygghus Double Dry Hop IPA
330 ml, 29,90 kr, 6,0 %, India pale ale

Friskt tropiskt med citrus- och ananastoner, humlen känns fräsch och det bjuds även på en del beska i avslutningen. Mycket god öl.

La Trappe Blond
330 ml, 27,90 kr, 6,5 %, Belgisk ljus ale

Ölet framflyttat.

Verzet Super NoAh
330 ml, 25,00 kr, 4,9 %, Belgisk ljus ale

Friskt med en hel del humliga toner och humlen kommer enbart från humlegårdar i Belgien. En lätt gräsig ton lyser igenom och det blir helt okej även om ölet kan upplevas som lite fränt i smaken.

De La Senne Taras Boulba
330 ml, 25,00 kr, 4,5 %, Belgisk ljus ale

Friskt och modernt belgiskt öl som varit en favorit ända sedan det blev flera glas från fat på Poechenellekelder i Bryssel för några år sedan. Friskt humligt och med en mer behaglig balans än ölet ovan. Friskt, smakrikt och lättdrucket på en och samma gång. Mycket gott.

Achel Bruin Beer
330 ml, 30,00 kr, 8,0 %, Dubbel

Fruktiga toner, en del kryddor och ett ganska sött öl som får se sig besegrat av ölet under, även om det här också smakar helt okej.

La Trappe Dubbel
330 ml, 29,90 kr, 7,0 %, Dubbel

Ganska sött med lite godistoner, den belgiska jästen får ta plats och det finns en hel del söta frukter i smaken. En lätt kryddig ton kompletterar. God dubbel som hävdar sig bra i den klassen.

De Halve Maan Straffe Hendrik Heritage
750 ml, 199,30 kr, 11,0 %, Abt och kvadrupel

Fatlagringen sitter bra men där finns en lätt syrlig ton som stör. Fatlagringar på belgiska ölstilar imponerar sällan på mig och det här tar inte riktigt fart i min bok.

Samuel Smith The Famous Taddy Porter
355 ml, 22,90 kr, 5,0 %, Torr porter och stout

Det är trevligt när Systembolagets nyheter inte bara innebär nya öl utan även en möjlighet för öl med ett antal år på nacken kan få plats på hyllorna. Här smakar det choklad och kakao med en lätt touch av vanilj och balansen finns där även om det drar lite åt det söta hållet, framför allt i eftersmaken.

Connecticut Valley Bravo Tango
473 ml, 43,90 kr, 11,0 %, Imperial porter och stout

Grymt fyllig kropp, en hel del choklad och en del söta frukter och även lakritstoner. En del vaniljtoner finns där men fatlagringen tar inte massor med plats. Det här gillar vi.

3 Sons PB Kiss
473 ml, 80,80 kr, 8,8%, Imperial porter och stout

Lanseringen framflyttad.

Siren Death By Caribbean Chocolate Cake
330 ml, 56,90 kr, 10,2 %, Imperial porter och stout

Pastry de luxe. Sött med massor av choklad och kakao och faktiskt blir det inte utrymme för så mycket mer. Den som gillar söta öl ska köpa, men Siren gör en hel del öl som jag gillar bättre.

Buxton Storm Shadow Imperial Stout
440 ml, 54,90 kr, 8,5 %, Imperial porter och stout

Skönt rostade toner med mörk choklad och en lätt rökig ton. Komplext och tungt med en del kakaotoner och även med fruktiga toner samt en tendens till humle. God imperial stout utan en massa krångel.

Baladin Xyauyu Barrel 2015

500 ml, 329,60 kr, 14,0 %, Öl av flera stilar/typer

Slött med massor av russin och dadlar, fatlagringen ger en ny dimension och det här smakar väldigt bra, som alltid med de olika varianterna av Xyauyu. Stort plus för den medskickade korken som gör att flaskan kan återförsattas, det här är inte direkt ett öl som man tar med i ett sexpack till stranden. Dyrt? Ja. Gott? Ja, mycket!