Hyllade bryggeriet redo för sitt jubileum

David Walker och Adam Firestone från tiden då bryggeriet var nytt och det var väldigt mycket jobb med att få i gång produktionen. Foto: Firestone Walker.

Medgrundaren David Walker tycker att det känns som om de precis har börjat. Men i år firar Firestone Walker 25 år och det ska uppmärksammas med en hel del nya öl.

 

Det var alltså 1996 som David Walker och Adam Firestone startade sitt bryggeri mitt i vindistriktet ett par timmar norr om Los Angeles i Kalifornien.

De båda svågrarna började med att diskutera vad som var en perfekt öl och det mynnade ut i ett eget bryggeri. Det var i en tid då craft beer knappt fanns i USA, och det påverkade förstås uppstarten.

– Vi hade otaliga utmaningar. Vi byggde ett varumärke och försökte skapa en ny ölkategori på en och samma gång. De som sålde utrustning hade inte något som var anpassat för mikrobryggerier så allt vi köpte var via specialordrar. Dessutom hade de stora internationella bryggerierna marknaden i ett järngrepp, men all sådant gick att lösa genom att vara smart och beslutsam, minns David Walker.

Den första kommersiella framgången kom med ölet Double Barrel Ale (DBA) som var en fatlagrad ale i brittisk stil. Till en början hade man så få fat att varje fat hade sitt eget namn. De två första kallades för ”Beavis” och ”Butthead” vilket var en hyllning till de båda grundarna.

Firestone Walkers ägare David Walker och Adam Firestone som de ser ut idag.

 

2001 var ett viktigt år för bryggeriet. Dels flyttade man huvudproduktionen av öl till Paso Robles, dels anställde man bryggmästaren Matt Brynhildson.

– Matt var den perfekta bryggmästaren i en perfekt tid för oss, säger Walker.

Matt gick under smeknamnet ”Merlin”, tack vare hans nästan magiska känsla för öl, som ledde till nya satsningar som Union Jack, Pivo, Parabola och Anniversary Ale.

Just att hitta på nya saker och utvecklas har varit viktigt under alla de 25 åren.

– Ett bryggeri måste hela tiden utvecklas för att inte dö. Innovation är en viktig del av ett bryggeri, det är lika viktigt som att andas, säger Adam Firestone.

I dag är Firestone Walker ett av de bryggerier som satsat mest på miljöarbete och man har en solcellspark på nästan 10 hektar. Under jubileumsåret ska det släppas en hel del nya öl, men så har det alltid varit. Utvecklingen fortsätter och det är hela tiden centralt i de båda svågrarnas arbete.