Kirin avbryter sitt samarbete i Myanmar

Kirin har nu avslutat sina engagemang i Myanmar. Foto: Kirin.

Det är stökigt i Myanmar efter att militären störtat Aung San Suu Kyi som vann parlamentsvalet i november. Nu har japanska Kirin fått nog av sitt samarbete med militären och avbryter sina satsningar i landet.

Kirin har fått en hel del kritik för sitt samarbete med militären i Myanmar, landet som tidigare hette Burma. Man har där bland annat drivit bryggeriet Myanmar Brewery, men efter den senaste tidens händelser ska samarbetet avslutas.

Militären ska ha frihetsberövat Aung San Suu Kyi som vann valet i november och det gör att det japanska storbryggeriet har fått nog.

– Vi bestämde oss för att investera i Myanmar 2015, då vi trodde att våra affärer skulle bidra positivt till landets ekonomi och stötta folket i en viktig demokratiseringsprocess. Men med rådande omständigheter ser vi inget annat alternativ än att avsluta våra gemensamma affärer, kommenterar Kirin sitt beslut.

Det ska sägas att Kirin inte alls varit ensamma om att satsa i Myanmar. Totalt har 400 olika japanska företag satsat på landet, med hopp om att bygga upp en marknad för sina respektive a produkter. Bland de företag som satsa finns Toyota och Mitsubishi.