Miljardförlust efter bojkott mot öljätten

Japanska Kirin tappar stort på sitt åtagande i Myanmar. Foto: Montage.

Japanska Kirins samarbete med militären i Myanmar kostar stora pengar. Bara i år har man redan tappat miljarder i intäkter.

 

Beernews har tidigare berättat om hur militärkuppen i Myanmar i februari fick stora delar av befolkningen att bojkotta de ölmärken där militären är inblandad. Militären äger två av de största bryggerierna tillsammans med japanska storföretaget Kirin, och där svider det rejält i plånboken på grund av bojkotten.

Nyligen presenterade man siffror som visar att man tappat 193 miljoner dollar, nästan 1,7 miljarder kronor, för de senaste sex månaderna.

Kirin meddelade direkt efter miltärkuppen att man hade för avsikt att lämna sina åtaganden i Myanmar, men där har inget hänt.

En av anledningarna tros vara det låga intresset från militären när det gäller att förhandla, men det verkar också som att Kirin har tänkt om. Nu är planen att få militärens företag, Myanmar Holdings, att sälja sina andelar i bryggerierna.

Detta skulle ge enorma intäkter till militärregimen, men Kirin vill inte ge upp satsningarna på en marknad där man på sikt ser möjlighet att växa rejält.

Före militärkuppen stod marknaden i Myanmar för knappt tio procent av Kirins totala  intäkter. Nu återstår att se hur man går vidare med satsningen.

Frågan är om ett utköp av militären verkligen räcker för att få förlåtelse av folket i Myanmar.