Strejk kan stoppa öl till brittiska pubar

Ölfaten kan bli stående och inte komma ut till pubarna om den väntade strejken blir verklighet. Foto: Pixabay.

Pubarna är öppna. Då ser det ut att bli strejk bland de chaufförer som kör ut 40 procent av ölen till brittiska pubar.

 

Under torsdagen röstade medlemmarna i facket för att gå ut i strejk som en protest mot de låga löneökningar som de erbjuds.

Planen är att strejka i 24 timmar vid två tillfällen. Dels 24 augusti, dels 2 september.

Strejken gäller för de chaufförer som jobbar för GXO Logistics Drinks och de kör ut ungefär 40 procent av alla ölleveranser på de brittiska öarna.

Det blir givetvis ännu ett hårt slag mot de utsatta pubarna, som haft stängt under långa perioder under pandemin.

– Företaget har erbjudit 1,4 procent i löneökning, vilket är långt under inflationen på 3,9 procent. Vårt mandat från medlemmarna är övertygande och det här speglar den ilska som finns hos våra förare när de ser hur de behandlas av våra chefer, säger Joe Clarke på Fackförbundet Unite the Union i ett pressmeddelande.

GXO Logistics Drinks kör bland annat ut Heinekens öl till brittiska pubar och risken är nu att ett stort antal pubar blir utan leveranser.  Utöver de två strejkdagarna kommer man också att vägra jobba övertid, vilket gör det svårt att ta ifatt de leveranser som inte blir av under de båda endagarsstrejkerna.

Facket reagerar extra starkt på företagarsidans lönebud i en tid då medlemmarna också förlorat pengar vid de permitteringar som gjorts under pandemin.