Tufft läge för öljätte – tvist om militäravtal

Japanska Kirin försöker förhandla sig bort från ett avtal med militärregimen i Myanmar. Foto: Kirin.

Japanska öljätten Kirin vill avsluta sitt samarbete med militärregimen i Myanmar. Men beslutet lär dröja och även om avtalet bryts vill Kirin fortsätta att sälja öl i landet.

 

Det var i februari som militären tog över makten i Myanmar. Det har lett till förändringar i landet, men också en hel del protester.

Det har bland annat Kirin märkt av. Deras bryggerisamarbeten med militärregimen har påverkats efter att befolkningen bojkottat deras öl. Försäljningen har sjunkit snabbt och andra företag har tagit marknadsandelar.

Nu vill Kirin bryta sig loss från avtalet med regimen, men det är inte så lätt. Via en internationell domstol hoppas man på att få komma loss från sitt avtal, men beslut om det lär inte komma förrän tidigast till sommaren 2022.

Fram till dess kan man räkna med att bojkotten fortsätter.

Men även om Kirin blir fria från avtalet, vill man fortsätta att satsa på att sälja öl i Myanmar. Försäljningen i landet stod för nästan tio procent av intäkterna innan bojkotterna började.

– Det bästa scenariot är att vi fortsätter. Om Kirin försvinner kommer befolkningen att bli besviken, säger Yoshinori Isozaki till Nikkei Asia, och menar att Kirin respekterar de mänskliga rättigheterna.

Han tror att om man drar sig tillbaka helt kan de marknadsandelarna tas över att företag som inte har samma respekt för mänskliga rättigheter.