Fängslad komiker hyllas av ölikonen

Lenny Bruce sattes i fängelse 1964. Nu hyllas han av Dogfish Head. Foto: Pressbild.

För 57 år sedan fängslades komikern Lenny Bruce efter ett av sina stand up-uppträdanden. Nu hyllas både komikern och det fria ordet av Dogfish Head i USA.

 

Dogfish Head och grundaren Sam Calagione hittar på en hel del saker utöver att brygga öl. Det har gjort musikvideor med kända artister och vid flera tillfällen har man protesterat högljutt när en design på en öletikett stoppats.

Det fria ordet lyfts fram även med hjälp av det nya ölet Obscenity, som är en dubbel IPA på 8,7 procent.

Grundreceptet kommer från ölet The Truth Imperial IPA och på burken finns bland annat Lenny Bruce med.

Den amerikanske komikern sattes i fängelse i New York efter ett framträdande 1964. Domstolen beskrev hans show som ”obscene, indecent, and immoral” och därifrån kommer ölnamnet.

Lenny Bruce avled 1966 och är den enda personen någonsin som dömts för detta brott. Men det var först 2003 som dåvarande guvernören George Palaki bad om ursäkt och såg till att Bruce försvann ur brottsregistret.

Bruce var känd för sin råa humor, och tvekade inte att skämta om känsliga ämnen som religion, rasism och homosexualitet. 2017 rankades han av magasinet Rolling Stone som USA:s tredje bästa stand up-komiker efter Richard Pryor och George Carlin.