Regeringen får kritik – ölfestivaler drabbade

Hans Ekström (S) och Karin Enström (M) presenterade konstitutionsutskottets kritik mot regeringens hanterande av pandemin. Foto: Pressbild.

Deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster stoppade bland annat i princip alla ölfestivaler i mer än ett år. Nu kritiseras den förändringen av konstitutionsutskottet.

 

I över ett år har Sverige haft olika begränsningar i samhället som påverkat många olika branscher. På barer och restauranger har det handlat om tidigare stängning och färre antal gäster.

När det gäller ölfestivaler har det varit tvärstopp för alla i över ett år och även evenemang på pubar och barer har varit stoppade av coronareglerna.

När konstitutionsutskottet i dag presenterade sin granskning av regeringens agerande under pandemin, får regeln om begränsningar för allmänna evenemang och sammankomster kritik. Men menar att det beslutet innebar ”betydande inskränkningar i grundlagsskyddade fri- och rättigheter”.

– Utskottet menar att man borde ha omprövat detta på ett mer kontinuerligt sätt, säger Linda Modic (C) under presskonferensen.

Regeringen får också bland annat kritik för att man inte fick bättre stopp på smittspridningen på våra äldreboenden, att pandemilagen infördes för sent, och att testningen av svenska folket kom i gång för sent.

– Vi har valt att inte gradera kritiken. På det generella planet kan man säga att när man bryter mot saker som handlar om det mer grundläggande delarna om hur beslut ska tas fram i Sverige så är de mer allvarligt än annars, när inskränkningar av fri- och rättigheter går längre än nödvändigt, säger Hans Ekström (S).