Pubarna öppna – men få vill servera ölen

Brittiska pubar har svårt att få tag på personal när man nu öppnar och fler britter vill dricka öl. Foto: Kamal Hamid/Creative Commons

Pubarna har öppnat. Men personalen har sökt sig vidare. Nu står väldigt många av de brittiska pubarna med för lite personal.

 

Under nästan sex månader var de brittiska pubarna stängda. Innan det och även nu gäller restriktioner som begränsar möjligheterna till intäkter. Det gör att många lämnat sina jobb och inte är intresserade av att gå tillbaka till att servera öl eller stå bakom baren.

– Jag behöver fortfarande mer personal men det finna inga att anställa. Jag hittar ingen som söker de här jobben om de inte är 16 eller 18 år och precis har slutat skolan, eller har ledigt från universitetet. Jag får anställa de personerna men problemet är att de inte blir kvar speciellt länge, säger Kate Daws på Gloucester Old Spot i Bristol till sajten The Morning Advertiser.

Hon säger att hon vill ha kvar bordsserveringen, men att det gör det väldigt stressigt för den personal som finns kvar.

I en undersökning visar det sig att 80 procent av de brittiska pubarna och barerna skulle behöva fler personer som jobbar i baren, och 85 procent skulle behöva en kock. Totalt uppskattar man att det finns 188 000 jobb som är lediga.

21 juni är det tänkt att restriktionerna i pubarna ska försvinna och då ökar trycket rejält. Frågan är då om britternas favoritpub har tillräckligt med personal för att klara av det tryck som förväntas.

Nu höjs en del röster som menar att regeringen skulle kunna hjälpa till genom att uppmana folk att söka jobben, och på så sätt hjälpa till att fylla de lediga platser som finns.