Ölburk kan leda till livstids fängelse

Ska en ölburk drucken för 30 år sen bli det som ger Mark Steven Gribbin livstids fängelse. Foto: Palm Beach County Sheriff's Office

En gammal ölburk kan vara det som leder till att en mördare får sitt straff mer än 30 år efter dådet.

Polisen tror att den misstänkte mördaren Mark Steven Gribbin tog en klunk från en burk Busch efter att ha huggit ner 67-årige Leo Beauregard i Florida i juni 1990. Men det var först i augusti 2020 som burken DNA-testades.

– DNA-tekniken har utvecklats väldigt mycket från 1990 till 2021 och används nu för att väcka åtal i tidigare olösta fall såväl som till att fria tidigare misstänkta förövare, skriver assisterande statåklagaren i Florida, Reid Scott, i en inlaga till rätten.

DNA-testningen kom efter att alla andra möjligheter uttömts. Bland annat har man använt en person med påstådd siar-förmåga. DNA-testningen var dock lite effektivare …

Mark Steven Gribbins försvarare hävdar att DNA-provet kontaminerats i labbet och att burken inte var mordvapnet och DNA skulle kunna ha kommit dit vid andra tillfällen.

– Vi har ingen aning om när DNA-spåret hamnade på burken, säger försvararen.

Burken upptäcktes på ett blodfläckat bord som stod bredvid stolen som Beauregard hittades med djupt knivsår i halsen.

Rättegången börjar i augusti och då får vi se om Mark Steven Gribbin druckit en öl för mycket … Han riskerar livstids fängelse.

Läs mer här.