PRV satte stopp för Benchwarmers guldöl

Magnus Svensson får inte rätten att använda namnet Skånes Guld. Foto: Peter Lindh

Benchwarmers fick inte Skånes Guld godkänt som varumärke. Men det var inte Spendrups som stod i vägen utan en annan jätte.

När Magnus Svensson på Benchwarmers gav sig in i guldstriden och registrerade varumärket Skånes Guld trodde han att Spendrups och möjligen en vinbar i Malmö skulle sätta hinder i vägen. Så blev det inte.

PRV avslog Benchwarmers ansökan på grund av att ordet Skåne är skyddat av jätten Galatea, som säljer Skåne Akvavit.

”Det inledande ordet Skåne i ert märke, Skånes Guld, ingår i sin helhet i de tidigare märkena SKÅNE. Märkena är därför lika. Att ert märke även innehåller ordet Guld påverkar inte vår bedömning då Skåne är det minnesvärda och särskiljande ordet.”, skriver PRV. 

Benchwarmers drog då tillbaka ansökan för klass 33 som är alkoholhaltiga drycker förutom öl, men vidhöll klass 32 där öl ingår. Men det hjälpte inte.

”Er begränsning av varuförteckningen påverkar inte vår bedömning då även era sökta varor i klass 32 är av liknande slag som den akvavit i klass 33 som de tidigare märkena är registrerade för. Detta för att varorna tillhandahålls på samma försäljningsställe och vänder sig till samma omsättningskrets.”

Därmed föll även Benchwarmers argument om att andra produkter använder ordet Skåne i sina varumärken. Exemplet Skåneflyg kan inte förväxlas med en dryck, enligt PRV.

– Det är lite trist att ordet skåne ägs av Galatea och att de då får ensamrätt på allt som säljs med skåne i namnet på Systembolaget. PRV dumförklarar hela Sverige, att bara för att de säljs i samma butik så blir det problem, säger Magnus Svensson i en kommentar till beslutet.

– Men nu kan i alla fall inte Spendrups göra nåt, fortsätter han med ett skratt.

Vad gäller övriga ansökningar så har Ölbryggeriet i Mullsjös Smålands Guld, Dalslands Guld från Brukskällan Bryggeri och Westmanlands Guld från Coppersmith’s godkänts av PRV, medan Good Guys drog tillbaka Värmlands Guld. Men där kan Spendrups fortfarande opponera sig.