Ölprofilernas tips på öl till midsommarafton

Vad ska man ha till sill, sällskap och sol på midsommar? Vi har tagit några ölprofiler till hjälp för att besvara den frågan.

På midsommarafton är det försent, då är Systembolaget stängt. Så det är dags att göra inköpen i dag eller i morgon. Och om du inte vet vad du ska köpa, så har vi ett gäng tips här.

Hanna Gustavsson, Brewski

Bruksbitter från O/O. Lättdrucken, passar fint till nypotatis, sill eller gött häng i solen.

Pickla pils från Nynäshamns Ångbryggeri. Kanske Sveriges bästa pilsner, då måste den ju med.

French Balcony från Hyllie. Fantastiskt fin West Coast IPA på bara 3.5%, perfekt när man vill kunna ta några snapsar utan att ramla i rabatten.

Strawberry Pie från oss på Brewski. Jordgubbar och vanilj, syrligt och fräscht och riktigt somrigt, oavsett väder.

Duchesse de Bourgogne. För att den alltid är den perfekta avslutningen på ett stort mål mat.

Helena Lindh, Ölpölen

Till sillen dricker jag gärna Bederö Bitter från Nynäshamns Ångbryggeri. Beskan, malten och friskheten i ölen gifter sig perfekt med midsommarmaten.

Istället för varannan vatten brukar jag köra varannan alkoholfri weiss. Då kan jag till exempel rekommendera klassiska Erdingers alkoholfri, finns bland annat på Mathem.

En prisvärd och smakrik sommaröl som man kan dricka hela dagen är Saison d’Etre från Stockholm Brewing. En torr och spritsig saison med smak av bland annat frukt, örter, hö och mineral.

När jordgubbarna är slut är man kanske fortfarande sugen på något syrligt. Då passar en Framboise från bryggeriet Boon väldigt bra. Den är frisk men inte för syrlig och men tydlig bärighet. En elegant suröl.

På midsommarkvällen tycker jag att det är mysigt att ta fram en maltig vinteröl som fått ligga till sig ett halvår. Till exempel kan man köpa en eller två flaskor extra av till exempel Mysingens midvinterbryggd, från Nynäshamns Ångbryggeri och plocka fram på midsommar. Den fungerar både till sill och när man vakar in midsommarnatten.

Robert Andersson, Ölvärlden

Golden Ale från Oppigårds. Återkommande klassiker som man aldrig någonsin tröttnar på. Helt unik öl som inte liknar något annat. Så välgjord med en snygg och balanserad beska.

Hyllipan IPA från Hyllie Bryggeri. I mitt tycke en av Sveriges bästa i genren västkust-IPA. Ett givet val med härlig beska och massor av kåda, marmelad och tallbarr! Perfekt när man binder midsommarkransen.

Carlshamnsöl från Brygghus 19. En välgjord krispig pils med ursprung från staden som formade mig och där jag tillbringat flera somrar. Passar perfekt till sillen.

Anders Göranssons Bästa Rököl från Närke Kulturbryggeri. Det finns rököl och så finns det rököl. Detta är flytande rök på flaska. Nytjärad båt eller en ordentlig brasa en sensommarkväll. Som ljuv musik för rökölsfantaster. Testa till jordgubbarna!

Bedarö Bitter från Nynäshamns Ångbryggeri. Kommentarer överflödiga, det här är midsommaraftons midsommaröl. Punkt.

Och om dessa tips inte räcker så kan vi bjuda på fler från Jan-Erik Janko Svensson och Simon Svensson, som tipsade förra året.