Good Guys guldöl stoppat av öljätten

Good Guys öl stoppas. Foto: Privat.

Good Guys har stoppat sin öl Värmlands Guld efter påtryckningar från ett större bryggeri, men vilket det är vill Mark Pulman på Good Guys inte säga.

Man kan kanske gissa att det handlar om Spendrups och dess varumärke Norrlands Guld.

– Det säger inte jag, det är du som säger det. De flesta kan nog förstå vilket bryggeri det handlar om, men jag låter det vara osagt, säger Mark Pulman.

Mark tror att det stora bryggeriet fick upp ögonen för Värmlands Guld när Good Guys försökte registrera varumärket.

Han fick ta emot ett brev på 52 sidor som på juridiskt språk förklarade att Värmlands Guld var alldeles för likt ett annat varumärke, som det stora bryggeriet äger.

– De hade gjort en enkät i olika målgrupper och i samtliga, jag tror att det var 79 procent kopplade vår öl till dem. Det hela bottnar nog i att de är rädda för att om nån gör det här så blir det en jäkla massa fler länsguld, säger Mark.

Good Guys har valt att inte ta upp kampen mot det stora bryggeriet, trots att deras egen jurist var positiv.

– Han sa att det här är inte ett mål ni kan förlora, men processen är lång och kostsam och i det läge som vi är i idag så är all prio på att brygga och sälja öl.

Med tanke på att Guld används av Spendrups Norrlands Guld, borde ni inte då räknat med en tvist när ni döpte Värmlands Guld?

– Det finns risker med alla öl man döper, jag tror inte att andra mindre bryggerier skulle reagera så här. Men det här bryggeriet verkar ha en avdelning som bara jobbar med sånt här. Har aldrig sett ett sånt välarbetat dokument innan …

– Det var som att de var rädda att vi skulle ta över hela deras verksamhet, medan jag tror att de inte ens förlorat 0,01 procent.

Det nya namnet på Värmlands Guld blir Värmlands Export och öl med de nya etiketterna kommer ut om drygt en månad.

– Export är en benämning som finns på många öl, så det är inte konstigheter.

Vi har bett Spendrups om en kommentar och återkommer i händelse av att vi får ett svar.