Lång startsträcka för det nya bryggeriet

Fredrik Grönberg, Oscar Johansson, Dennis Beblein, Patric Samuelsson och Mattias Balkander på 7Brewsters. Emilia Kappfjell Teimouri på hör inte dit, men hon ville väldigt gärna vara med ändå. Jonas Larsson och Christian Nielsen på 7Brewsters saknas på bilden. Foto: Peter Lindh

När Majornas Bryggeri skalade upp 2019 blev det ett mindre bryggeri över. Det köpte ett gäng killar från Göteborgstrakten och startade 7Brewsters.

Det började inte som det brukar göra med en hembryggare som går all in när partnern vill ha köket ifred utan om ett par hantverkare som hjälpte Majornas när de skulle bygga upp den nya bryggpuben för några år sen.

För när det nya åkte in, så följde inte det gamla med. Ett bryggverk på 200 liter och ett par tankar på 300 som blev över väckte en annan typ av tankar hos Fredrik Grönberg och Oscar Johansson från Sjövik i Lerums kommun.

– Vi frågade om de vill sälja och efter ett par dagars betänketid sa de okej. Då körde vi igång, säger Fredrik Grönberg.

Därefter tog Fredrik och Oscar kontakt med en tredje person, Dennis Beblein, och fick med honom och fortsatte sen jaga folk tills de var uppe i de sju personer som nu bildar 7Brewsters.

– Tre räckte inte om vi ska jobba med våra vanliga jobb också. Alla vi valde har Sjövikskoppling och yrken som kan hjälpa bryggeriet: revisor, kock, snickare, journalist … säger Fredrik.

– Fem av oss har egna företag och jobbar kanske inte bara 40 timmar i veckan, lägger Dennis till

Gemensamt för dem var att ingen av dem bryggt öl innan, även om alla var intresserade konsumenter. Men när sen pandemin gjorde att debuten för bryggeriet dröjde har de haft allt tid i världen att lära sig att brygga öl.

– Vi har provbryggt i två år och drog igång på allvar först nu vid årsskiftet, berättar Fredrik.

Nu har 7Brewsters fått lite bryggarskinn på näsan. Tidigare i år tog de över kranarna på 2112 och dessutom var de med på En Öl & Whiskymässa i Göteborg i början av april. I helgen var det dags för mentorerna på Majornas Bryggeri att bjuda in dem.

– Det har gått över förväntan, vi har fått jättebra kritik. Bättre än vi hade kunnat drömma om, säger Fredrik.

Hittills i år har 7Brewsters bryggt 1000 liter öl, fyra ipor i varierande styrka och utförande. Allt är sålt.

– En av våra delägare, Christian Nielsen har tillbringat väldigt mycket tid i barer från Alingsås till Göteborg, så han känner många krögare och det har gått lätt att sälja, säger Dennis Beblein.

Det faktum att de sålt så bra gör att de nu tittar på att expandera verksamheten. Ett bryggverk på 200 liter och fritidsbryggning räcker inte så långt. Samtidigt vill de inte lämna det garage Dennis fru kallar fritidsgården, där sker bryggning all bryggning idag.

– Vi vill givetvis komma vidare och har kontakt med ett större bryggeri som kanske kan hjälpa oss att brygga, säger Fredrik.

Med ett större bryggeri bakom sig kan de gå vidare med försäljning även på Systembolaget. Än så länge har all försäljning skett på krogen.

Efter de fyra iporna som de tog med sig Majornas är det även dags att bredda sortimentet.

– Det blir inga fler ipor nu, vi kikar på lager och suröl. Sen ska vi göra en folköl också, berättar Fredrik.

Han sitter tillsammans med Dennis och Beernews utsände i några fåtöljer utanför toaletterna på Majornas Bryggeri. Den strida strömmen av glada öldrickare på väg till och från toaletten är kanske ett gott betyg för ölen i sig, men extra glada blir de när en förfriskad ipa-drickare upptäcker dem och stannar till innan toabesöket:

– Gone Fishing är den bästa ipa jag någonsin druckit! Skriv det!

Dagen efter messar Fredrik:

– Summa summarum så blev det dundersuccé… Vi hade med oss 240 liter och nästan allt gick åt.