Provsmaken ska bli enhetliga i Göteborg

Provsmakningstillstånden för öl blir allt fler i Göteborgstrakten. Nu vill kommunen ha samma regler för alla och bryggarna är inbjudna till diskussionen.

Beernews har vid ett antal tillfällen skrivit om de provsmakningstillstånd som går att få på bryggerier. De innebär att en mindre mängd öl kan serveras utan ett fullständigt alkoholtillstånd, och utan krav på mat.

Länsstyrelsen skickade i fjol ut en uppmärksammad rekommendation där det enligt lagen skulle vara en matsked, 1,5 centiliter, som gällde och det fick många att reagera starkt. Men det lär bli mer än så när tillståndsenheten på Göteborgs kommun nu söker en enighet.

– Det viktiga är att det blir en liten mängd. Syftet är att det ska vara en marknadsföring och att kunden ska kunna köpa mer på en restaurang eller på Systembolaget, säger Emil Holmsten på tillståndsenheten i Göteborg.

Den enheten tar hand om ansökningar från sju kommuner, nämligen Mölndal, Partille, Öckerö, Ale, Kungälv, Tjörn och Göteborg. Holmsten säger att det än så länge inte finns något färdigt förslag.

– Vi har pratat om tio centiliter, men också om 15 centiliter. Bryggerierna börjar bli väldigt många och vi vill ha en samsyn i detta, säger Holmsten.

Daniel Forsman från Odd Island är en av flera bryggerirepresentanter som varit med och diskuterat provsmakningarna. Odd Island har själva planer på att starta en provsmakningsbar vid det nya bryggeriet i Lindome under året.

– Lagen är dåligt skriven och den är inte anpassad för öl eller vin. I dag påverkar det vilken handläggare du har och mängden varierar mellan åtta centiliter och 15 centiliter, säger han.

Han välkomnar de diskussioner som inletts och hoppas på att det ska gå att få till en lösning som alla är nöjda med.

– De initierade mötet för att se vad vi tyckte och nu ska det utredas. Jag tycker att 15 centiliter är en ganska bra nivå. Då erbjuder vi lite mer än det vi serverar på mässor och det känns naturligt, säger Forsman.