Provningar stoppas – nu stänger Fölk

Johan Lindberg såg verkligen fram emot att öppna Fölk inför premiären i somras, men efter att han fått flera negativa besked kommer han att stänga butiken. Foto: Ronny Karlsson.

Folkölsbutiken Fölk i Göteborg kommer att stänga. Tillståndsenheten har stoppat deras provningar och var inte alls nöjda med fördelningen mellan öl och mat. Ägaren Johan Lindberg ser ingen framtid för butiken efter beskeden.

Det var i somras som Johan Lindberg öppnade Fölk centralt i Göteborg. Inför premiären hade han åtskilliga kontakter med tillståndsenheten både på telefon och via mail.

– Vi var noga med det, just för att vi skulle kunna undvika en sådan här situation, säger Lindberg.

Enligt honom följde han exakt de riktlinjer han fick inför premiären, med matservering där gästerna fick en enkel meny. Under hösten och vintern har han dessutom anordnat ölprovningar med folköl och de har varit uppskattade.

Men i februari fick han besök av tillståndsenheten och det mötet innebar stora förändringar. Det beslutades att alla provningar skulle stoppas och att mer av butiksytan avsattes för mat.

– Jag känner att de hade ändrat åsikt. De ville att vi skulle vara som en livsmedelsbutik. Nu är det mat på halva ytan men ingen köper mat hos oss. De kommer hit föra att köpa folköl. Dessutom kan ingen jag pratat med hitta stöd i lagen för att det skulle vara förbjudet att göra provningar med folköl.

Lindberg har haft flera planer för att utveckla sitt företag, men i stället blir det nu precis tvärtom. Han lär ha öppet veckan efter påsk också, men sedan stänger han.

– Vi hade 80-100 olika öl till en början, men nu har vi bara plats för 40-50 olika. Dessutom är det ett ekonomiskt bortfall att inte kunna ha provningar. Vi räknade från början med att det inte skulle gå att klara sig på bara försäljningen, men nu kan vi inte göra provningar längre, säger Lindberg.

Han stör sig på att det skiljer så mycket mellan olika städer när det gäller regler för folkkölsbutiker, men kommer inte att driva frågan vidare.

– Det har varit tufft för oss den senaste tiden. Det är tufft ekonomiskt och även med orken efter allt detta.

Lindberg ser sin satsning som något positivt både för ölkulturen och för folkhälsan.

– Vi har många kunder som har slutat dricka starköl, som nu endast dricker folköl. Det finns ju en viktig aspekt gällande folkhälsan i detta som borde lyftas och premieras, snarare än att slå ner på den.

Nu har vi pratat med tillståndsenheten och deras svar och synpunkter kan du se här.