Därför stoppades provningar hos Fölk

Alkohollagen behandlar inte provningar av folköl. Det tolkas av tillståndsenheten som att det inte är tillåtet. Johan Lindberg på Fölk gör en helt annan tolkning.

Tidigare i dag kunde Beernews avslöja att folkölsbutiken Fölk kommer att stänga efter nästa vecka. Anledningen är delvis att man inte längre kan ha ölprovningar i sin butik. Detta trots att det handlar om enbart folköl, lättöl och alkoholfria öl.

I den svenska alkohollagen finns inget som tydligt behandlar provsmak av folköl.

– Alla andra alkoholdrycker är reglerade, men inte folköl. Jag vet inte om lagstiftarna gjort så avsiktligt eller inte. Vi anser att det då inte är tillåtet, säger handläggaren Tina Lallo på tillståndsenheten på Göteborgs kommun.

Men kan man inte lika gärna tolka det som att det skulle vara tillåtet?

– Det kan man kanske men vi har inte gjort den tolkningen. Jag tror att det görs lite olika i olika kommuner, säger Lallo.

Hon konstaterar också att butiken inte alls hade de varor som tillståndsenheten trodde när de gjorde en kontroll i februari. Därför uppmanades Lindberg att ha betydligt mer mat, vilket gjort att antalet öl blivit färre.

– Han hade sagt till oss att det skulle bli en delikatessbutik och vi tänkte oss att det skulle finnas en charkdisk, ostar och annat. När vi kom dit fanns det bara enstaka hyllor med konservburkar. Det var inte ett tillräckligt brett utbud, säger Lallo.

Hon säger att det beslut som nu tagits egentligen inte kan överklagas till någon instans, och att de ändå varnade Lindberg innan de tog nästa steg.

– Hade han inte lyssnat på oss hade det här blivit ett polisärende. Man ska uppfylla vissa grundkrav för att ha rätt att sälja folköl, annars blir det olagligt.

Hon ser gärna att olika kommuner i större utsträckning har samma regelverk och menar att det finns diskussioner.

– Vi brukar prata med Stockholm och Malmö. Men som vi tolkar det ska det finnas ett brett sortiment av mat för att man ska få sälja folköl. Det ska vara som en liten servicebutik, säger Lallo.