Pikulik vill skapa bättre samarbeten

Bättre samarbete mellan Stockholms bryggerier. Det hoppas Peter Pikulik på och han får medhåll av andra bryggare.

Pikuik driver PKLK Bryggeri och har skapat ett företag som växer hela tiden. Numera lever han på bryggandet och ambitionen är på sikt att anställa någon.

Men han tror att hans bryggeri och många andra skulle vinna på att hitta bättre samarbeten.

– Vi pratar allt mer om det, jag tror det kan bli klart bättre, säger han.

Han har sneglat framför allt på Göteborg och tror att det finna att lära sig därifrån.

– Kanske är göteborgarna mer lokalpatriotiska och det kan vi inte ändra på. Men vi skulle alla kunna lyckas bättre om vi hittar olika sätt att jobba tillsammans.

Senast som diskussionerna om utökade samarbeten var uppe var på Nöjesguidens Ölmässa. Bryggerier som Gamla Enskede, Nordic Kiwi Brewers och Stockholm Brewing har varit med i diskussionera.

– Jag vill gärna jobba mer på det viset, säger Pikulik.

Han startade sitt bryggeri i hemmet i Enskede under 2012, och det har sedan vuxit steg för steg. I samband med bryggeriflytten till Tyresö 2015 tog han steget och ägnar sig fullt ut åt företaget.

– Jag siktar på cirka 20 000 liter i år. Det är så mycket mer med bryggerier än bara att brygga öl och jag gör nästan allting själv. Det är vid buteljering som min sambo och svärfar hjälper till, berättar han.

Han började som hembryggare 2008 och fastnade snabbt för det här med att göra öl.

– Jag gillar att plugga på och förstå hur saker fungerar. Jag läste alla böcker jag kunde hitta och lyssnade på podcasts.

I dagsläget har han ett 500-liters bryggverk och han gillar att prova sig fram bland olika stilar. I takt med att företaget blir mer etablerat vill han också börja synas i övriga delar av landet. Inte minst i Skåne

– Jag är uppväxt lite söder om Malmö, och ska på deras mässa i mars. Det är förstås en kul marknad för mig att synas på, säger han.