Årekillar storsatsar med nytt bryggverk

Anders Abrahamsson och Daniel Flink kommer att göra Åre Bryggcompagni betydligt större. Foto: Ronny Karlsson.

Egentligen drog dom till fjällen för att åka snowboard. Men så blev dom kvar och Åre Bryggcompagni föddes. Nu väntar en rejäl satsning med ny lokal och nytt bryggverk.

Anders Abrahamsson och Daniel Flink flyttade från Stockholm till Åre för ungefär sex år sedan. Några större karriärsplaner fanns inte då, men förutom intresset för snowboard föddes också ett ölintresse. Efter några bryggningar hemma på spisen hyrde dom in sig i ett produktionskök.

– Vi fick smak för det där. Vi bestämde oss för att starta ett bolag och fick en lokal som renoverades 2012, säger Anders Abrahamsson.

Sommaren 2013 kom första ölen från företaget som då bestod av tre personer. Ett bryggverk på 500 liter fungerade bra de första åren, men nu är det dags för nästa fas. Och då blir det en storsatsning.

– Vi ska ha kvar nuvarande bryggverk, men köper också ett nytt på 2000 liter. Det blir en jäskapacitet på 6000 liter, så vi får en hyfsad kapacitetsökning, säger Abrahamsson.

Daniel Flink ser fram emot expansionen och detnya bryggeriet.

Ett ny brygglokal har också iordningställts, så framöver blir det två bryggverk på olika platser i närheten av Åre.

– Tanken är att vara i gång med allt i sommar. Vi ska inte erövra världen, men hoppas kunna nå en produktion på mellan 75 000 och 100 000 liter per år, säger Abrahamsson.

I nuvarande bryggeri är ambitionen att göra mindre batcher och att vara mer experimentell.

– Vi vill till exempel börja att jobba med fatlagrade öl.

Deras öl finns på Systembolaget och på ett antal krogar, framför allt i närområdet. Men de ser en potential som är större än så.

– Vi har egentligen inte sålt så aktivt de senaste två åren. Vi hoppas kunna nå ut till flera. Vi finns på några ställen i Stockholm och vill satsa mer där, men vill också sälja vår öl i södra Sverige, säger Abrahamsson.

Full fart framåt alltså för de här bryggarna. Frågan är bara när dom ska hinna åka snowboard i framtiden.