Etikettstrul för bästa svenska hembrygden

Bildspel

Bild 1 av 6

Bryggaren Emil Larsson hade sällskap av Jonas Carlfjord när ölet "Bock To Basics" bryggdes hos Nils Oscar.

Nu har Sveriges bästa hembryggda öl producerats i större skala. Men det krävdes tre försök innan etiketten till ”Bock To Basics” godkändes av Systembolaget.

Det var i våras som Jonas Carlfjords bocköl tog hem segern i hembryggar-SM och det innebar bland annat att ölet skulle bryggas kommersiellt hos Nils Oscar i Nyköping.

Nu har ölet bryggts och givetvis var hembryggarveteranen Carlfjord på plats.

– Det ska bryggas totalt 7000 liter och vi gjorde det i två omgångar. Bockölet är ett starkt lageröl och det får inte bli för sötsliskigt. Det ska gå att dricka som en vanlig lager, säger Jonas Carlfjord.

Totalt har Carlfjord tagit hela 28 SM-medaljer genom åren, men det här var faktiskt första gången som något av hans öl bryggdes i så här stor skala. 16 februari har ölet premiär på Systembolaget och tanken är att det ska landa på cirka 7,5 procent.

– Jag har jobbat på Nils Oscar en gång i tiden så det kändes lite som att komma hem, menar Carlfjord.

Men resan till Systembolagets hyllor har inte varit helt enkel. Det krävdes tre olika varianter på etiketten innan man fick godkänt. Den första planen var att ha två stycken hoppbockar (se bildspelet) som skulle ge en koppling till ölets stil. Men det ansåg Systembolaget vara en för tydlig koppling till idrott. Ett andra försök, där bockarna var borttagna, stoppades också och i stället blev det ett bockhuvud på etiketten.

– Jag ville gärna ha med gymnastikbockarna, men det blev tydligen för mycket idrott, säger Carlfjord.

Anna Källberg på Nils Oscar var inblandad i arbetet med etiketterna och sprang på fler problem.

– Vi kunde inte skriva om hans ”medaljer genom åren” då de inte syftade på det specifika ölet. Inte heller att delge juryns motivering, som var lite för uppmanande till drickande. Till slut satte vi helt enkelt dit en djurbock istället.

Den som tittar noga på den slutgiltiga etiketten kan dock fortfarande se delar av den ursprungliga hoppbocken i bakgrunden.