Growlers via bolaget ska rädda bryggeripub

Erik Bennbom är nöjd med intresset för de growlers med öl som Bryggeriet Ångkvarn erbjuder via Systembolaget. Foto: Ronny Karlsson.

Snart stängs restaurangen i ett par månader. Men då väljer Bryggeriet Ångkvarn att satsa på growlers på Systembolaget i stället för att nå ut med sina öl.

 

Precis som de flesta andra restauranger i landet har Bryggeriet Ångkvarn haft ett annorlunda och utmanande 2020. Färre platser, färre gäster och en hel del förändringar i gällande restriktioner har skapat problem.

– Antingen har vi haft för lite folk så det inte varit något att göra, eller också har det varit för mycket folk så vi blivit oroliga för folks hälsa, säger Erik Bennbom på restaurangen.

Under januari och februari stänger man restaurangen, men har då hittat ett annat sätt att få ut sina öl till Uppsalaborna. Man har nämligen börjat med att sälja growlers via Systembolaget.

– Jag tänkte på det här redan för några år sedan och nu var det läge. Ölen kommer direkt från våra tappar och kan hämtas samma dag, säger Bennbom.

Han är osäker på om en liknande satsning gjorts i landet tidigare, men har i alla fall inte hört talas om det.

Bennbom tittade först på att erbjuda growlers via beställningssortimentet, men då var han tvungen att sälja ölen till hela länet. Det innebar en omöjlig utmaning med transporter.

I stället är det via privatimport som ölen säljs. Då är det gångavstånd från bryggeripuben till Systembolaget på Dragarebrunnssgatan i Uppsala, där kunderna kan hämta sina öl.

– De kan hämta ölen där direkt när vi kört dit dom, och jag går eller cyklar med ölen så det är så miljövänligt som det kan bli, säger Bennbom.

Kunderna får först betala 40 kronor för en growler via bryggeriets hemsida, och sedan göra en privatimport på Systembolagets hemsida. När ölet är slut kan growlern lämnas tillbaka och kunder får de pengarna tillbaka.

 

På bara några dagar har det sålts runt 150 liter öl, och han tror att intresset för att handla på det här sätter ska fortsätta.

– De som gillar våra öl kan fortsätta att dricka dom även när vi har stängt. Visst kommer vi att sakna att träffa våra kunder, men det här är ett bra alternativ, menar Bennbom.

Han tror och hoppas att restriktionerna med stängning 22.00 ska försvinna i månadsskiftet februari-mars.

– Vi hoppas förstås på det, och vi öppnar tidigare om restriktionerna försvinner tidigare. Men även då kommer vi säkert att fortsätta med det här. Vi skulle gärna sälja även via fler butiker, men då blir det svårt att hinna med.