Här är profilernas ölval till julafton

Vi lät ett antal svenska ölprofiler berätta om vilka öl de tänker dricka under julen. Foto: Montage.

Julöl eller annan öl? Meningarna går i sär när vi frågade ett antal ölprofiler vilket ölval de gör under julafton.

Julen förknippas av många med öl, inte minst till maten. På senare år har utbudet utökats enormt mycket och i dag finns det julöl i de flesta olika stilar. Alla väljer heller inte ett julöl utan har andra favoriter.

Vi frågade en rad olika profiler om deras favoritöl till jul, och här ser du de 17 olika svaren på vilka öl som kommer att finnas på bordet under julaftonen:

Jan-Erik Svensson, författare, föreläsare om öl:
– Förr om åren köpte vi alltid en låda Pilsner Urquell till jul. Det är ett fenomenalt gott öl och passar till den mat vi äter – surkålssoppa, panerad karp och julskinka. På senare år har jag köpt en låda Budvar istället, mest av patriotiska skäl eftersom ölet bryggs i Sydböhmen. Det är mer konventionellt än Pilsner Urquell men passar också bra till det vi äter. Eftersom jag själv ofta kör bil på julafton brukar jag dricka den opastöriserade svagdricka jag får tag på. Antalet märken har ju minskat katastrofalt under de senaste 30 åren, men Mora kan man hitta i Stockholm ibland, liksom – mer sällsynt – Tomelilla. Bland dem jag provat är bl a Bjärnum, Heines, Skoogs, Marks, Lidköping, Hellefors och Hybo borta. De som finns kvar av de traditionella utöver Mora och Tomelilla är väl Hjo och Sandhem.

Hanna Gustavsson, Brewski och Brewskival:
– Mysingen Midvinterbrygd vill jag inte vara utan! Jag är inte så förtjust i klassisk julöl, men den här är i en klass för sig! Komplex och välbalanserad, kryddig, med en nyans av sötma som i torkad frukt. Detta öl har massor att ge, men tar inte över till maten. En fantastisk måltidsdryck alla dagar, men kanske allra bäst till julbordet där man hittar något nytt i varje kombination. Otroligt välbryggd.

Jonas Andersson, ordförande i Svenska Hembryggareföreningen:
– Jag är ingen stordrickare under själva julbordssittningarna, då jag gärna dricker vatten, men ett bryggeri som fastnat på mina smaklökar den senaste tiden är Remmarlöv Gårdsbryggeri, deras öl har alltid hög klass och passar mina smaklökar, så det blir nog en Christmas lager samt en Rauch till maten. Men som sagt jag brukar annars avvakta med drycken till efter maten framför brasan, och så här till jul brukar jag ofta ha Sierra Nevada Celebration Ale samt Great Divides Yeti.

Elin Carlsson, grundare av FemAle:
– Med en super-stor risk för att låta väldigt partisk i denna frågan då jag själv vart med och bryggt ölen, så kommer jag säga att Blueberry Christmas Story från Bearded Rabbit. Detta är den enda ölen jag inte skulle klara mig utan på julafton och det är för att jag är väldigt svag för traditioner. Jag och Therese har sedan 2014 bryggt denna ölen hemma för att ge bort till vänner och familj i julklapp, och i år, när julen är lite annorlunda så betyder vänner och familj extra mycket. Det är en blåbärs stout som kommer sitta fint till en chokladpralin efter julbordet.

Peter Lindh, Beernews:
– Det känns som att det ska vara mörkt på jul och Fullers London Porter är självklar på det området. Fulländad porter. Jag dricker vanligtvis vatten till mat – ölen tar jag gärna före och efter.

– Men efter sillen är jag törstig och då vill jag gärna ha nåt lättrinnande. O/O:s Pivot Pils är perfekt då.

– Som dessert skulle jag om jag kunde välja Mohawk Whiteout Vintage 2017. Det kan ha varit den godaste stout jag druckit.

Jessica Heidrich, Hop Notch och Waxholms Bryggeri:
– Här kommer en humleäskares lovsång till den mörka lagern: Mörk lager är den perfekta julölen. Passar såväl till det klassiska svenska julbordets sill, laxar, köttbullar, revbensspjällen, rödkålen, brunkålen, skinkan, doppet i grytan, men även till modernare skaldjursplatåer och vegetariska mumsigt helbakade rotselleris, långkål och olika grönsakspatéer. Att brygga mörk lager som julöl är klassiskt. Jag brukar hålla ned beskan för att få en rundare ton i ölen vilken gör den ännu mera matvänlig. Den rostade malten blir bara alldeles lycklig att få leka med alla feta, salt, brynta och söta toner på julbordet. Den mörka lagern håller som välkomst öl, skummande vackert i ett glas och ända bort till osttallriken och som eftersläckare, kanske tom blandad med lite gin som julmumma istället för efterrätten?

Jonas H Andersson, pilsner.nu:
– Jag är ju en obotlig doft- och smakromantiker som ofta försöker återuppleva tidigare tillfällen i livet med hjälp av mat och dryck.
Under 90-talet var det Young’s Winter Ale som stod på bordet hos mig, men numera är det Shepherd Neame Christmas Ale som alltid finns med.
Dofterna och smakerna gör att jag minns mina barndoms jular (nej, jag drack inte julöl då) med de inslag av knäck, nötter, torkad frukt och brödighet som finns i ölen. Får man sedan hemgjorda köttbullar, brunkål och gristassar till det så är barndomen tillbaka smak och doftmässigt.

Ronny Karlsson, Beernews:
– Jämtlands Julöl. Det här ölet har varit med på julbordet under ganska många år nu, och det håller stilen fortfarande. Utmanarna är många, men jag gillar att gå tillbaka till de här runda, lite lätt söta smakerna som funkar till det allra mesta på julbordet. I dag finns julöl i alla möjliga stilar och många är goda. Men ska jag välja ett öl blir det den moderna klassikern från Pilgrimstad.

Martin Niklasson, hembryggare och arrangör av GBG Hopnick:
– Till maten väljer jag en aU från Mahrs. Dels matchar den väldigt bra till mat i allmänhet och till allt det feta på julbordet i synnerhet. En riktigt bra kellerbier funkar som året-runt-öl, då den är ganska lätt och fräsch, men samtidigt fyllig och smakrik på samma gång. Eller som herr Hysén skulle ha sagt: ”Funkar i alla lägen.”
– När det sedan ska öppnas klappar lägger jag en fin grönmögelost på några pepparkakor och öppnar en Samichlaus Classic från Schloss Eggenberg. Den har med fördel fått stå ett par år och runda till sig och då förvandlats till en maltig dröm med toner av toffee, russin och lite tobak. En fantastisk doppelbock som nog är det närmaste en barley wine ett underjäst öl kan komma.

Ida Ivarsson, Morgondagens:

– I år öppnar vi 3 Fonteinen Armand & Gaston Magnum till jul. Jag skulle säga att en lambic av valfri sort är ett måste hos oss på julafton! Den passar perfekt som både fördrink, till julbordet och som aperitif. Ett säkert kort som går till allt! De sista dropparna i flaskan sparar vi till att baka surdegsbröd med eller så fyller vi på ekfatet med nya brettkulturer.

Linus Pilebrand, Göteborgs Nya Bryggeri:
– Jag brukar köpa Nynäshams Mysingen, men för den som inte vill ha traditionell julöl så skulle jag säga vår egen Christmas Session IPA, lågalkoholig humledricka perfekt att svälja mer julmaten med.

Fredrik Berggren, känd bland annat från ölpodden Ölpölen:

– Nils Oscar Kalasjulöl är det givna valet för mig. Det vilar både på nostalgi och egna unika kvaliteter. Ölet kom 1998 och jag minns att jag redan då älskade inspirationskällan till Kalasjulöl som var Kungsholmens Kalasöl. Det ölet och Lundgrens Lager var helt revolutionerande för mig när de kom. Men Kalasjulöl har också hållit över tid. Det är än idag ett av de absolut bästa mörka lagerölen från ett svenskt bryggeri. Münchenermalt ihop med karamellmalt gör det riktigt smarrigt och på det både klassisk och modern humle som ger fräschör. Det passar till mycket julmat, det är finstämt och är ett öl utan inbyggd broms. Enkelt och väldigt gott. God jul.

Tomas Lindohf, tidigare ordförande i Svenska Ölfrämjandet:

– Jag kör lite lokalpatriotiskt: Nerdbrewing Xmas Override med sina inslag av romerska bågar med mörk choklad passar bra både till det varma på julbordet och till julgodiset. Sen vill jag även slå ett slag för Hard Julmust från Malmö Brewing, även om det är en hard seltzer och inte en öl. Den både doftar och smakar som en lite vuxnare variant av julmust, och med sina 3,5% går den bra att köpa med sig hem när man besöker Taproom.

Josefine Törnqwvist, grundare av Ölgäris:

– Ingen jul utan Ayinger Celebrator/Winter Bock. Varför? Nej, men behövs det ens en förklaring? En mörk lager bör man ha på julbordet och när Celebrator/Winter Bock finns på Systembolaget ser jag ingen anledning att ta något annat, klockren kombo till det mesta på julbordet. Själv dricker jag den gärna till min julbordsfavorit: kålrotslådan. Och nej, jag har ingen familj från Finland, kålrotslådan har lyckats ta sig in på vårt julbord ändå. Aldrig testat kålrotslåda? Då är det i år du gör en, tips, tips!

Daniel Forsman, Odd Island:

– Hos familjen Forsman, så är julbordet inte överdrivet. Sill. till exempel får tyvärr vika hädan. Tråkigt jag vet, men jag och Denise försöker varje år men det går helt enkelt inte. Smakerna är grymma, men det har något med konsistens att göra tror vi. Nu var ju frågan om vilken julöl man inte klarar sig utan.
Väljer inte något från oss på Odd Island Brewing trots att jag och Daniel Svensson håller på att perfektera Bullit Ryed som kommer i februari.
Jag väljer således en öl jag har bryggt mååånga gånger och det är Oceanbryggeriets Göteborgsporter. Passar till den mesta maten och är ett måste till mumman. Jag och Henke Bengtsson delar den fetischen med mumma.
God Jul på er alla och köp vettig öl till helgerna. Passa på medans monopolet fortfarande har öppet.

Mattias Hallberg, hembryggarprofil:

Charlie Snöfall. Mjuk, fin julöl som inte tar över smakerna från julbordet. Fick tipset från min bryggarkompis Magnus.

Johan Holm, C/O Hops:

– Jag är inte mycket för att välja en (1) öl. Humörstyrd som jag är kan suget svänga både upp, ner, öst och väst och för att säkra upp inför årets julafton så packar jag med mig Oppigårds Winter Ale som mitt säkra kort för det mesta på bordet. En flaska Baghaven Kriek Vanilje som jag dricker tillsammans med minnena av alla fantastiska besök i Köpenhamn och speciellt Baghaven som är en av mina favoritställen i världen att dricka öl på. Fäller kanske också en tår för det gångna årets uteblivna besök. Som kompis till kvällens legobygge och knäcke med fetkrämig gubbröra tar jag med mig APEX nya TIPA Carnifex och tittar bitterljuvt på etikettens fladdermus som väl med vingarna vinkar adjö till skitåret 2020(?).”