Pihl satsar på mjödexport

Mjödintresset var faktiskt ”på låtsas” från början.

Men sedan har det blivit på riktigt för Johan Pihl. Nu ska hans Mjödhamnen satsa på lansering även i England under namnet Grimfrost.

Johan Pihl har importerat mjöd till Sverige i snart tio år. Längs vägen har han också börjat tillverka mjöd. Men vägen till det stora intresset är lite annorlunda.

– Jag kom i kontakt med det via ett levande rollspel. Jag frågade vad dom behövde och dom behövde en mjödtillverkare. Så i början gjorde jag faktiskt mjöd på låtsas, berättar han.

Men intresset blev alltmer på riktigt. Han läste på en hel del och utvecklade det till en hobby under studietiden. Han började tillverka mjöd och fick bra respons när han tog med det till fester.

– Det långsiktiga målet blev att göra egen mjöd, jag började att prata med en del biodlare. Men jag var osäker på om det fanns en efterfrågan. Så jag började med import, berättar Pihl.

2007 startades importbolaget Mjödhamnen. De flesta mjöden han har importerat kommer från Polen.

– Jag har varit i USA och provat mycket mjöd där. Men det är krångligare med import därifrån och mjöden är betydligt dyrare. De polska mjöden är mer prisvärda, säger han.

Till slut blev det även egen produktion för Pihl. Med utgångspunkt från Hällefors åkte han runt i landet med en buss och tillverkade mjöd.

– Två tredjedelar av bussen är ett jäsutrymme, resten är som en husbil. Jag kunde producera mjöd där jag ville, säger han.

Fördelen med det var också att han kunde komma in i Systembolagets lokala sortiment på många olika platser.

– Jag fick en ganska bred spridning på många olika Systembolag. Men det sålde ändå inte riktigt som jag hade hoppats. Mjöden står ganska dumt på hyllorna, det borde vara mer knutet till ölhyllorna, säger Pihl.

Tack vare beställningssortimentet har ändå försäljningen funkat bra för honom och han känner att det blåser positiva vindar för mjöd i Sverige.

– Det går åt rätt håll.

Men det är inte bara Sverige som är intressant för Johan Pihl. Under hösten kommer han att lansera mjöd i England under namnet Grimfrost.

– Jag kommer att starta ett företag där och jobba i samarbete med Grimfrost, som är ett företag som säljer vikingaprylar över hela världen.

Tre olika mjöd finns framtagna för lansering i England.

– Det ska bli spännande, jag hoppas att mjöden ska börja att säljas även i USA och Australien, säger Pihl.