Skrubbe har känslor för belgisk öl

Första gången han drack belgisk öl blev han förbannad. Men passionen har aldrig försvunnit.

Nu förser Jens Skrubbe flera tusen svenskar med god belgisk öl via Belgoklubben.

Det tog faktiskt ganska många år för Jens Skrubbe att upptäcka belgisk öl. Efter uppväxten i Tranås utbildade han sig till bildlärare i Umeå innan han hamnade i Stockholm.

Där studerade han konst och film ”till CSN-pengarna tog slut”, och det var via en slump han fick upp ögonen för belgisk öl.

– En nyårsafton fick en kompis jobb på det som i dag är Belgobaren och vi började att hänga där.

Det ledde i sin tur till att de började prova belgisk öl. Mycket belgisk öl.

– Jag minns min första Maredsous Blonde. Jag blev faktiskt förbannad för att jag inte hade druckit sådant tidigare. Jag var 28-29 år när detta hände, säger han.

Det här var 2001 och framåt sommaren behövdes det sommarpersonal i baren. Då jobbade han redan halvtid på Posten och halvtid på Stockholms Lokaltrafik.

– Det passade mig perfekt med ett barjobb. Jag läste på en hel del inför det jobbet, jag gillar skrönor och läste en hel del olika historier.

Ett halvår senare erbjöds han jobb på Duvel Cafe på Vasagatan i Stockholm, ett ställe som är systerkrog till Pressklubben där han fortfarande jobbar.

2013 var det sedan dags för det uppskattade projektet Belgoklubben. Tillsammans med Björn Adolfsson och Henrik Levy började planerna att ta form under våren 2013.

– Iden kom från olika vinklubbar. Björn frågade varför det inte finns någon ölklubb, och jag svarade att det är för att det inte går. Men han trodde att det gick.

Några möten och en hel del jobb senare rullade de första lådorna ut till kunder vid midsommar samma år.

– Dom fixade det som var omöjligt i min värld. Jag är nog en hittepåare, men det finns andra som är mycket bättre på att få saker gjorda, säger Skrubbe.

Nu levereras cirka 2000 lådor med belgisk öl fyra gånger om året. Jens Skrubbe bedömer att cirka 4000-5000 personer tar del av lådorna, eftersom många delar.

– Jag väljer ut ölen och skriver förklaringar till varje låda. Det är en del öl i lådorna som buteljeras bara för oss, det är fantastiskt kul.

Belgoklubben har också börjar jobba med ambassadörer i landet. Berggrens Källare i Motala var först ut, och Turisthotellet i Ljungskile är en annan ambassadör.

– Vi ska jobba mer med det framöver.

Öl har blivit en viktig del av Jens Skrubbes liv. Men det finns faktiskt en del i ölvärlden som han inte håller på med. Nämligen att brygga.

– Jag är för lat för det, säger han med ett skratt.