Stockholm får ny bryggeripub

Från Liljeholmen har flytten gått till Folkungagatan i Stockholm.

Nu är målet för Modernist Brewery att ha igång en bryggeripub före nyår.

Flytten har krävt en hel del jobb men nu är det tyngsta jobbet avklarat.

– Grejerna är på plats på nya adressen och bryggeriet är uppkopplat, säger Jonas Rundqvist.

Fem ägare finns till bryggeriet och allt började med att tre av dom, däribland Rundqvist, började att prata öl när de jobbade tillsammans på ett bioteknikföretag.

– Vi hade ett gemensamt intresse för hantverksöl, och det mynnade ut i att vi ville starta ett bryggeri.

Sagt och gjort, men hittade lokaler hos Färgkontoret på Liljeholmen. Färgkontoret är ett slags konstnärskollektiv med massor av företagare samlade på en och samma plats.

– Det var jätteinspirerande. Det var fotografer, experimentella dansare och smyckesdesigners samlade där. En massa sköna människor. Vi hade bryggeriet i det gamla storköket i huset, berättar Rundqvist.

De använder ett 500-liters bryggverk och längs vägen har de uppgraderat med mäskkärl och fler jästankar. Bryggandet kommer att stå i fokus när de nu är på plats i nya lokalen.

– Vi har en del att ta ifatt, säger Rundqvist.

Att göra experiment är de vana vid från jobbet med bioteknik. Det har smittat av sig även på deras bryggande.

– Vår filosofi är att inte binda oss i några konventioner. Vi vill hitta nya roliga öl. Bland annat har vi gjort en rököl med kölschjäst. Det skulle vara absolut förbjudet i Tyskland, men vi ville prova, säger Rundqvist.

I dagsläget säljs det mesta av deras öl i Stockholmsområdet, men via nya distributionskanaler hoppas man nå ut till en större del av landet.

Men planen är också att sälja öl betydligt närmare. På bryggeriet.

– Vi har mer anpassade lokaler för sådant nu. I slutet av året hoppas jag att vi ska kunna ha en pub öppen en dag i veckan, avslutar Rundqvist.