Lincoln till Sverige – men får han stanna?

Bildspel

Bild 1 av 2

Peter Lincoln kommer tillbaka till Sverige i sommar. Men han vet ännu inte om han kan stanna för gott.

 

I juni kommer Peter Lincoln tillbaka till Sverige. Men ännu vet han inte om han kan stanna. En tänkbar lösning är att jobba med Brewing Költur i USA för gott.

Ni minns säkert Beernews artiklar om Peter Lincoln och om hur han utvisades ur Sverige trots att han är delägare i bryggeriet Brewing Költur. Hans fall fick stor uppmärksamhet och från flera håll har det höjts röster för att lagen ska ändras så att inte fler drabbas av samma öde.

Nu har det gått cirka sex månader sedan Lincoln lämnade Sverige och när Beernews når honom är han i Chicago och firar påsk med sin familj.

Det står nu klart att han kommer tillbaka till Sverige, men risken är att det besöket bara blir tillfälligt.

– Planen är att vara i Sverige i juni, juli och augusti. Då har vi många festivaler som vi ska vara med på och ingen kan stoppa mig för att komma dit som turist, säger han.

Nu kan han också ansöka om uppehållstillstånd på nytt, men det är en process som kommer att ta tid.

– Jag ska skicka in en ny ansökan om uppehållstillstånd som företagare så processen börjar igen. Efter sommaren får jag se hur det blir, jag får helt enkelt vänta på nästa svar, säger Lincoln.

Under det halvår som Peter Lincoln har varit i USA har bryggeriet anställt en bryggare och den andre delägaren, Daniel Norlindh, har blivit tvungen att ta mer ansvar för försäljning.

– Jag vill komma tillbaka till Sverige, och vi ska visa för Migrationsverket att jag behövs för företagets skull. Samtidigt kan jag inte åka till Sverige om jag inte får en stabilitet och vet att jag kan vara kvar.

Under våren har en reservplan växt fram. Peter har varit med och gjort några collabs för Brewing Költurs räkning i USA, bland annat hos Wrightsville Beach Brewery. Där har han fått en bra kontakt med bryggaren Kevin Zelnio, som tidigare bryggde öl hos bryggeriet Fängelset i Västervik.

– Det kan bli så att vi försöker att bygga upp en marknad här i USA. Vi har planer på att expandera i Sverige, men det finns en större potential här och vi kan brygga mer öl här än i Sverige. Dessutom är vi nu inbjudna till vår första festival i USA, säger Lincoln.

Resultatet av att Peter Lincoln lämnade Sverige kan alltså bli att Brewing Költur allt mer blir ett amerikanskt varumärke. Men det är egentligen inte vad Peter Lincoln och Daniel Norlindh vill, då verksamheten startade i Sverige.

– Jag vill tillbaka och jag hoppas att Migrationsverket säger ja till min ansökan. Men jag vet inte alls hur det går, och nu kan jag bara jobba härifrån. Det kan bli så att vi brygger öl hos andra här i USA.