Utvisas – fast han äger svenskt bryggeri

Peter Lincoln får inte vara kvar i Sverige. Foto: Ronny Karlsson.

Han driver bryggeri och har bott i Sverige i nio år. Men nu tvingas Peter Lincoln att lämna landet.

Det är på grund av en nekad förlängning av visumet som Lincoln nu tvingas lämna Sverige, trots att han driver bryggeriet Brewing Költur här.

– Vi har investerat i vårt bryggeri istället för att ta ut lön, och det är det som gör att jag inte får vara kvar. Hade jag tagit ut högre lön hade jag fått stanna, säger han.

Efter att ha studerat några år startade Lincoln Brewing Költur tillsammans med Daniel Norlindh.

Företaget är tre gånger så stort nu som när det startade, och det är resultatet av att man satsat mycket av intäkterna på ny utrustning och på utveckling av företaget. Men det har också kostat Peter Lincoln möjligheten att vara kvar i det land där han etablerat sig och äger ett företag. Migrationsverket vill inte förlänga hans visum på grund av att han tjänat för lite pengar under åren i Sverige.

Tidsskillnad

Beslutet skapar förstås problem för bryggeriet. Där blir nu bara Daniel Norlindh kvar på plats och Peter Lincoln får försöka bidra till det hela från sin position i USA, dit han ska åka.

– Vi får försöka att jobba vidare trots att det blir sex timmars tidsskillnad.

Peter Lincoln har haft diskussioner med Migrationsverket under en länge tid. Han hade hoppats på ett permanent tillstånd att vara kvar i Sverige, men så blev det inte. Efter tre överklaganden, där han nekats alla gånger, går det nu inte att driva fallet längre.

– Först när jag fick veta det var jag superfrustrerad, men ilskan är slut nu efter alla överklaganden. Jag förstår att det är så här, men det är ändå konfunderande. Vi har ju bara försökt att tänka långsiktigt med företaget, säger Lincoln.

22 oktober bär det av till USA, och det är oklart när han kan komma tillbaka. Det visum som nu överklagats går inte att komma vidare med. I stället får han söka ett nytt när han landat i USA. Chanserna är då goda att han får komma tillbaka, men det är oklart hur lång tid den processen ta.

– De säger att det brukar ta mellan fyra och åtta månader, men kan ta ända upp till ett år.

Vill vara positiv

För Peter Lincoln bär det först av till Chicagotrakten, där han har släktingar. Det finns också planer att hinna med att besöka New York och Washington. Oavsett var han hamnar är planen att jobba med Brewing Költur även i fortsättningen. I Sverige blir det Daniel Norlindh som brygger, och samtidigt kan Lincoln knyta en del kontakter i USA.

– Jag får försöka att se det här positivt. Till slut kommer det här att bli bra och jag kommer tillbaka så fort jag kan, säger han.