Musiken viktig för bryggaren Lucas

Bildspel

Bild 1 av 4

Musik har alltid varit en viktig del av Lucas Monryds liv.

 

Musik har varit viktigt genom hela hans liv. Nu spelar bryggaren Lucas Monryd i ett band som snabbt växer i popularitet. Precis som Stigbergets.

Vi på Beernews har bestämt oss för att titta lite mer på det här med musik och ölbryggning. Kopplingen finns där på många håll. För en tid sedan berättade vi om Tomas Halbertsad på Dugges och nu är turen kommen till Lucas Monryd.

Han tillbringar dagarna med att brygga öl hos Stigbergets, men på fritiden är musik en stor del av hans liv.

– Musik har alltid varit superviktigt för mig. Båda mina föräldrar är musikaliska och jag började med att spela trombon när jag var åtta år, berättar han.

Monryd är uppväxt i Borensberg och gick på musikskola i Motala. I tidiga tonåren började han att gilla punk och hardcore, men i det första bandet han spelade med var det ska som gällde. Kanske visste han redan då att han skulle hamna i Göteborg till slut, för bandets namn var fyndiga Ska Bara.

– Jag spelade gitarr då, men började att spela bas efter ett tag, säger han.

Gillar Lemmy

Han säger sig inte ha några stora idoler inom musiken, men två basister som han inspirerats av är Paul Mc Cartney och Lemmy Kilmister.

– Lemmy var en inspiration både med sin musik och sin attityd.

Monryd hann även med att spela i hardcorebandet Justice Punch och i punkbandet Guds Gungstol. Efter flytten till Göteborg för fem år sedan har det inte blivit lika många band, men nu är han med i en seriös och framgångsrik satsning på bandet Häxmästaren. Där drar musiken mer åt hårdrockshållet.

– Jag ville spela 70-tals rock och de andra har sin bakgrund i death metal. Vi kallar vår musik för stoner-metal och jag tror att vi har hittat ett eget sound.

Övriga medlemmar i Häxmästaren är Andreas Petersson, gitarr, Markus Andersson trummor, Fredrik Edvardsson, gitarr, och Niklas Ekvall som sjunger.

Peterson är den som skriver de flesta av låtarna, men bandet låter sedan låtarna utvecklas tillsammans i replokalen.

Skivkontrakt

Bandet har funnits i cirka 18 månader, men mot slutet har det gått snabbt.

– Vi hade bara haft två spelningar när vi fick ett skivkontrakt. Vi har fått bra recensioner på det vi gjort. Vi ska absolut spela in fler låtar och försöker få så mycket spelningar som möjligt framöver, säger Monryd.

Han räknar dock inte med att ge upp ölbryggandet och satsa på musiken på heltid än på länge. Dit är steget fortfarande långt.

– Rockstjärnalivet verkar väldigt stökigt. Det är roligast att spela på små scener, även om vi gärna skulle vilja ha en stor festivalspelning nån gång.

Musikscenen i Göteborg påminner en del om den som nu byggs upp av bryggerier i samma stad.

– Alla känner alla och det är en skön stämning. Det är viktigt, säger Monryd.