Utvisade bryggaren är tillbaka i Sverige igen

Peter Lincoln på Brewing Költur är i Sverige på turisvisum i tre månader. Foto: Peter Lindh

Han är här som turist, men han är i alla fall här. Peter Lincolns situation är den samma, han får bara komma till Sverige på turistvisum.

Många reagerade när Peter Lincoln, delägare i Brewing Költur, tvingades att lämna Sverige. Anledningen var att han tjänat för lite pengar.

I stället för att ta ut lön gick pengarna till investeringar i bryggeriet och då reagerade Migrationsverket.

Det var 2018. 2019 var han tillbaka i Sverige igen på turisvisum. Sen dess har pandemi och reseförbud satt hinder i vägen. Men på Adelsö Ölfestival i helgen stötte vi på honom.

– Jag kom hit i maj och stannar i tre månader för högsäsongen, berättar han.

Hur det blir i framtiden vet han inte riktigt. För att få uppehållstillstånd krävs en anställning och eftersom Brewing Költur redan anställt bryggaren Brad Hurley, så vet Peter inte när det kan klaras ekonomiskt.

– Jag hoppas att jag ska få uppehållstillstånd om jag blir anställd, men jag har inte ansökt. Vi måste upp på samma nivå som innan pandemin först.

Efter några månader i Sverige bär det vidare till vänner i Albanien innan han återvänder till USA igen. Där fortsätter han jobba som han gjort innan, bland annat med att resa runt och göra collabs. En inte helt enkel syssla i pandemitider.

– I Sverige är det likadant överallt, i USA måste man kolla allt. Restriktionerna skiljer sig helt mellan till exempel Chicago i Illinois och Texas.