GSBF:s festivalöl bryggdes på Brekeriet

För lite mer än vecka sen samlades GSBF-arrangörerna, Svartbergets Fjällbryggeri och Snarusarve Gårdsbryggeri på Brekeriet för att göra årets festivalöl Foto: Jeff Flindt

Nu har årets festivalöl bryggts till Great Swedish Beer Festival i Malmö.

Det blev Brekeriet som tillsammans med Svartbergets Fjällbryggeri och Snausarve valdes ut för att brygga årets festivalöl.

– Valet av bryggerier kändes självklart, jag som gammalt Brekeriet-fan ville gärna ha den där och det handlade egentligen om att hitta två superkompetenta bryggerier som kunde komplettera, säger Erik Frithiof på GSBF.

– Svartbergets bredd och Snausarves spets tillsammans med Brekeriets ständig höga lägstanivå är som en helig treenighet.

Sebastian Tornéus på Svartbergets, Christian Ek på Brekeriet och Kalle Andersson på Snausarve. Foto: Jeff Flindt

Han berättar också att ölstilen gose var hans hemliga önskemål.

– Vi har gjort två lageröl innan så nu är tiden mogen för något annat.

När Svartberget och Snausarve kom till Brekeriet i Landskrona hade de med sig lite lokala ingredienser hemifrån.

– Gosen är gjord som en kettle sour med enbär från Gotland och granskott från Jämtland. Skåne har bidragit med skånsk vetemalt, vete och råg. Tillsammans med jäsning med saisonjäst och brett samt en lätt torrhumling är tanken att ölet ska få en fin historisk touch, säger André Ek på Brekeriet och fortsätter:

– Det pratades tidigt om att göra en fatlagrad suris men eftersom tiden var knapp fick det bli en kettle sour. Gose tyckte samtliga lät kul och fräscht.

Totalt gjordes 6000 liter av denna oneoff, som kommer att släppas i Systembolagets tillfälliga sortiment den 30 september och ett 20-tal krogar runt om i Sverige dagen innan.

Tack för bilderna går till Jeff Flindt på Craft Beer Tour Skåne.