Utvisade bryggaren hoppas på återkomst

Peter Lincoln är fortfarande delägare och jobbar för Brewing Költur, fast från USA. Foto: Ronny Karlsson.

Likt många andra jobbar Peter Lincoln på Brewing Költur på distans. Fast lite längre än andra. För några år sen utvisades han från Sverige och bryggeriet som han är delägare i, så nu får han jobba från USA.

”Utvisas – fast han äger svenskt bryggeri” var rubriken på beernews.se den 18 oktober 2018. Peter Lincoln hade då fått besked om att han måste lämna landet trots att han drev Brewing Kultur tillsammans med Daniel Norlindh. I stället för att ta ut lön hade de investerat i bryggeriet och det räckte för att Peter Lincoln inte skulle få förlängt visum.

Han fick sätta sig på planet och åka till USA. Där befinner han sig fortfarande och växlar mellan att bo hos olika familjemedlemmar och olika stater. Men 2020 ljusnade det och det fanns en plan för hans återkomst.

– I början av 2020 trodde vi att vi skulle kunna anställa mig, men sen kom covid. Så vi fokuserade på företaget och pengarna för min lön gick till det. Sen kom reseförbudet och jag kunde inte ens åka till Sverige längre, berättar Peter Lincoln.

Så här i efterhand är han inte bara ledsen över att det blev som det blev. I och med att han blev kvar i USA kunde han också vara närmare sin familj under pandemin.

– Det är frustrerande att inte kunna åka till Sverige, men om jag hade varit i Sverige under pandemin hade det kanske blivit ännu mer frustrerande med covid-grejen.

Inget ont som inte har nåt gott med sig, med andra ord. Det är också tack vare familjen eller mer exakt hans syster som han har en försörjning. Hon har en advokatbyrå och Peter jobbar deltid hos henne som assistent.

Tack vare det kan han även ägna sig åt Brewing Költur och det arbetet handlar om att etablera bryggeriet i USA.

– Jag är fortfarande delägare och likt många andra jobbar jag hemifrån, det är bara det att jag har sex tidzoner och en ocean mellan mig och mitt företag. Jag är inte där fysiskt men jag jobbar tillsammans med min kompanjon och vår bryggare.

Tidsskillnaden gör att det inte alltid är så enkelt. Peter jobbar mest på morgonen, medan kompanjonen, leverantörer och övriga Sverige fortfarande är kvar på jobbet. Sen blir det en stund på kvällen, arbete vars resultat tas emot följande morgon i Sverige.

Men det är inte bara pappersarbete för honom. Det finns roligare arbetsuppgifter som inte heller kräver direkt kontakt med Sverige, han har gjort flera collabs sedan 2019.

– Nyligen var vi på en festival och då gjorde vi en collab med Olde Mother i Maryland, sen har vi tre till planerade med Hidden Springs, Humble Sea och Wheatland Springs och det projekt jag jobbar på nu handlar om ett samarbete med en importör som vill ta in öl från Brewing Költur till USA.

– Sen har jag en dröm om ett taproom. Jag hade tänkt starta ett eget bryggeri som kunde göra både Brewing Költurs öl och under eget varumärke. Men just nu är möjligheten att importera öl och Brewing Költur prio ett.

Samtidigt har han inte gett upp Sverige. Han har varit här på turistvisum och sen fått återvända till USA igen. Nu väntar han på att reserestriktioner och pandemin ska sluta krångla till resandet, han vill inte riskera att fastna någonstans.

– Jag hoppas kunna komma tillbaka till bryggeriet och jobbar för att kunna återvända med lön så att jag får uppehållstillstånd. Det tar tid, men vi jobbar på det.