Dubbla ytan ska ge vilda möjligheter i Åre

Anders Abrahamsson och Daniel Flink ska få större lokaler att jobba i. Foto: Ronny Karlsson

Åre Bryggcompagni har nått taket för vad de kan producera så nu blir det expansion. Lokalytan ska fördubblas och det finns vilda planer …

Det senaste året har varit bra för Åre Bryggcompagni. Försäljningen har gått väldigt bra, något som Anders Abrahamsson, som driver bryggeriet tillsammans med Daniel Flink, tror beror på att folk semestrat på hemmaplan.

– Det har varit fantastiskt för oss. Försäljningsmässigt är det som att proppen har gått ur. En av pandemins positiva effekter är att folk har semestrat i fjällen och det har kommit en helt ny typ av turister som vill ha ett kvalitetsutbud av öl i stället för kvantitet, säger han.

– Vi märkte det första pandemisommaren och sen har det bara rullat på och fortsatt växa. Det är jättekul.

Det finns ont om lediga industrilokaler i Åre, så en flytt är inte lätt ordnad. I stället är det den nuvarande hyresvärden som kommit fram med en lösning, där det görs en utbyggnad som dubblar ytan.

– Det är riktigt härligt, men det byggs så mycket i dalen så det kommer att ta ett tag att få det klart, så vi siktar på att komma in i lokalerna i augusti nästa år.

– Då ska vi utöka med tre tankar och sprida ut oss för att bygga en bra arbetsplats.

Utbyggnaden gör även att bryggeriet kan flytta hem en del av det vildjästa från deras andra mindre produktionslokal.

– Det en av de roligaste grejorna. Vi kommer att utöka vårt fatprogram rejält. Vi får en yta där vi kan stoppa in många vinfat, så vi ska köra en rullande volym på åtminstone 5000 liter jämfört med 600 liter idag.

Under det senaste året har Åre Bryggcompagni fått backa från en ganska rask takt av öllanseringar till att mest bara producera ett fåtal sorter. Något som de ska kunna råda bot på med hjälp av expansionen.

– Vi låg bra till med nylanseringar, men sen när vintern kom och restaurangerna började beställa igen fick vi backa och mest bara producera vår core range för att hinna med. Lite nyheter har vi haft men inte alls i den takt vi hade velat.

2020 producerade bryggeriet 55 000 liter öl och med den takt det har nu lär det bli 65 000 i år. Mer går inte att göra.

– Vi är i taket nu och har skaffat en extra tank. Till vintern ska vi byta ut en mindre tank mot en på 2000 liter för att göra vad vi kan tills vi har de nya lokalerna.

Anders berättar att de går in med egna och bankens pengar för att klara de investeringar som ska göras.

– Vi har ju inte några storvulna tillväxtplaner. Vi vill hamna på en stabil nivå runt 100000 liter per år. Når vi det nån gång så är det jättebra. Efter det tittar vi hellre inåt, med mer intressant och vild öl.

– Vi gillar småskaligheten och att kunna var flexibla. Att brygga samma öl hela tiden har vi aldrig varit intresserade av.

Även om det alltså gått bra för Åre Bryggcompagni så var det osäkert ett tag när pandemin bröt ut. Daniel slutade jobba för bryggeriet och tog ett annat jobb. Men även det vänder nu. Daniel ska börja jobba en dag i veckan igen och man siktar även på att anställa ytterligare en person.