Lincoln tillbaka – men kan inte stanna

Peter Lincoln är tillbaka i Sverige, men bara tillfälligt. Foto: Ronny Karlsson.

Nu är Peter Lincoln tillbaka i Sverige igen. Men bara i tre månader. Sedan tvingas han återvända till USA igen och nu närmar sig ett beslut om hur man ska hantera sitt bryggeri.

Ni lär inte ha missat historien om Peter Lincoln. Efter att Beernews i höstas berättat nyheten om att Lincoln skulle utvisas ur Sverige trots att han drev ett bryggeri här, var det många media som hakade på och det hela mynnade ut i de regler som gör att sådant händer.

I oktober lämnade han landet och när han nu är tillbaka sker det som turist i max tre månader.

– Jag och Daniel (Norlindh som är den andra delägaren i Brewing Költur) måste hitta en lösning, vi har inte hunnit med att prata så mycket om framtiden, säger Lincoln.

Det finns flera olika spår när det gäller framtiden, och först och främst handlar det om att få bryggeriet att leva vidare. Peter har fortfarande som mål att komma tillbaka till Sverige, men samtidigt har han jobbat en del för att bygga en grund för Brewing Költur i USA.

– Vi ska vara med på vår första ölfestival i USA i september. Det finns en marknad där borta och jag har lärt mig en hel del om hur det fungerar i olika delstater, säger han.

Anledningen till att han fick lämna Sverige var att han tog ut för lite lön för sitt jobb. I USA har han fortsatt att jobba för bryggeriet, men nu utan lön.

– I USA har jag varit arbetslös. Eller, jag har jobbat men inte haft lön, men jag tänker att det jag gör är för framtiden. För att få bidrag i USA hade jag behövt söka andra jobb och det vill jag ju inte ha, säger han.

Nu kan han alltså stanna i Sverige i tre månader på ett turistvisum, sedan måste han vara i USA i tre månader för innan kan kan återvända igen.

Under sommaren bor han på bryggeriet och i USA har han bott hos familjen och kompisar. Det är inte en lösning som känns bra på sikt.

– Vi kan inte ha det så. Vi vill ha kvar bryggeriet, men vi vill också bestämma hur vi har våra liv. Det är svårt att driva ett bryggeri i vanliga fall, och det blir inte enklare så här.

Hans kärlek till Sverige har inte mattats av, men frågan är om det blir här som han bygger sin framtid i slutändan. Tillsammans med Daniel Norlindh ska det diskuteras under sommaren och kanske även ta ett slutgiltigt beslut.

– Om alla regler togs bort skulle jag vara i Sverige hela tiden. Men nu finns ju reglerna. Just nu känns det lättare att få med Daniel på en satsning i USA istället, men vi måste hitta en lösning som fungerar för alla, säger Lincoln.