Fortsatt kritik mot Lincolns utvisning

I dag lämnar Peter Lincoln Sverige och ingen vet när han kan komma tillbaka. Samtidigt är det allt fler som är upprörda över de regler som gäller och vill ha en förändring.

Det var för en vecka sedan som Beernews avslöjade att Peter Lincoln på Brewing Költur inte fick förlängt visum i Sverige och tvingas lämna landet. Detta trots att han är delägare i bryggeriet. Anledningen är att han inte plockat ut tillräckligt mycket pengar i lön, utan i stället investerat pengarna i företaget.

Nu kommer allt fler protester mot hur Lincoln behandlas och hur reglerna ser ut.

– Det är inte rimligt att en person som vågar satsa på företagande och i förlängningen kan bli en viktig jobbskapare utvisas. Utvisningar som framstår som obefogade gör att Sveriges arbetsmarknad tappar i attraktionskraft och att vår konkurrenskraft försämras. Man kan ju tycka att det är rimligt att företagare utvecklar sitt företag långsiktigt i stället för att ta ut lön under de första åren, säger Företagarnas arbetsmarknadsexpert Anna Libietis på organisationens hemsida.

Hon kräver nu att reglerna ändras så att liknande situationer inte ska uppstå igen.

– Regelverket är högst otydligt för den som driver företag. När får man förnyat arbetstillstånd och när är det som företagare möjligt att omvandla ett tillfälligt uppehållstillstånd till ett permanent, baserat på sitt företagande? Särskilt för en liten företagare är det oerhört svårt att förstå och korrekt tillämpa regelverket och vi har sett många fall på personer som utvisas på grund av bagatellartade avvikelser i villkoren.

Även centerpolitikern Kerstin Lundgren har engagerat sig. Hon är en av de politiker som drivit frågan om gårdsförsäljning hårdast och har reagerat starkt på Peter Lincolns öde. Hon kräver en lagändring.

– Vi behöver få stopp på den dumhet som råder i dag där man kan utvisa människor med kompetens, som kan vara nyckelpersoner i företag, och den måste också ta med småföretagarperspektivet, inte bara den anställdes perspektiv, säger hon till SVT.

Ansvarig minister är Helene Fritzon (s) men hon vill inte uttala sig till SVT. Migratinsverket menar att man följer regler och lagar, men inte utformar dom.